„Klubrádió
Útszélen

Sokkterápia

23/07/2022 10:22

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

Számíthatunk bátran az új fegyvernemre (a sokkolóra), végül is ha már beszerezték őket, ne porosodjanak valami raktárban, mint a lélegeztetőgépek.

2022. július 21. Útszélen (2022. július 21., csütörtök 15:00)
44:48
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

"Utálunk, szar Szlovákia" felkiáltással járták a Fradi-ultrák a belvárost. Azt mondják amúgy, a két csapatban – a Fradi játszott egy ősellenséggel, a pozsonyi Slovannal, mindössze egyetlen magyar játékos volt, az is szlovák színekben.

A Fradi iránti elkötelezettségüket a szokott színvonalon kifejező ultrák vonulásáról szóló felvételek a durrantásokat és a füstfelhőket tekintve nemigen különböztek a mostanság gyakran látható háborús videóktól. A képeken rendőrt nemigen látni, biztos nem volt ott semmi látnivaló. A mindent is irányító belügyminiszter nyilván másutt látta szükségét a hirtelen megemelt bérű testület tagjainak e vármegyében. Többnyire jogszerűen és arányosan cselekedni, ahogy azt a rendőrségi közleményekből tudjuk. Hogy például „Egy úttesten ülő férfival szemben a felszólítást követően testi kényszert alkalmaztak, de úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a további testi kényszer (kezeik szétfeszítése) sérülés veszélyével járt volna.” Így inkább a humánus sokkolót alkalmazták a KATA megszüntetése elleni tüntetés után a Margit-hídon, a blokádnál. 

 
Margit híd tüntetés 22.07.18. rendőrök sokkolót vetnek be
Fotó: Facebook/Jámbor András videója
 

A pisztoly kinézetű kis eszköz egyébként újdonság a magyar rendőrségnél, februárban szerezték be őket és akkor is kezdték el a rendőrök kiképzését. Úgy működik, hogy sűrített nitrogént használva hajtóanyagként két kis tüskét lő ki nagyjából öt méter távolságra, és azon keresztül öt másodpercen keresztül juttat elektromos áramot az emberi testbe, ezzel blokkolja az izmokat. Akivel szemben ezt alkalmazzák, az biztos nem marad állva – nyilatkozta a kiképzés kezdetekor egy rendőri vezető.

Amerikában régóta használják, nemrég átminősítették nem halálos eszközről kevésbé halálosra Arról nincsenek pontos hivatalos adatok, hogy eddig hány embert öltek meg vele, és mennyien szenvedtek súlyos sérüléseket. A Margit-hídi sikeren felbuzdulva hamarosan újra előkerült a hasznos kis szerszám: egy XV. kerületi család kilakoltatását megakadályozni akaró – amúgy szintén ülő, tehát senkit sem fenyegető – aktivista ellen vetették be. Azt a sokkolót, amelynek hatását egy rendőr is kipróbálta önmagán a kiképzésén, utána azt mondta: ez volt élete lehosszabb öt másodperce. Szóval számíthatunk bátran az új fegyvernemre, végül is ha már beszerezték őket, ne porosodjanak valami raktárban, mint a lélegeztetőgépek. Amúgy gondolom főispánjaink forgatják néha az etimológiai szótárt. Figyelmükbe ajánlom, hogy az ő pontos funkciójuk a vármegye élén álló királyi főtisztviselő. De van egy másik fajta ispán is, ő a botosispán. Az a dolga, hogy felügyeljen a nagybirtok munkásaira. Nyilván a botos jelző nem a virágcsokor szinonimája.

Ennyit a közrendőrökről, nekik alighanem sok sokkolnivalójuk lesz, ha megjönnek az első gázszámlák. A kormányfő magánhadseregének krémje most úgysem ér rá szerencsére az itthoni ügyekkel foglalkozni. Veszélyes külföldi bevetésen lehetnek Tusványoson, a hírek szerint medvék lepte Tusnádfürdőn. Meg kell akadályozniuk, hogy a minden bizonnyal világmegváltó beszédének elmondása közepette meglegyintse Orbán Viktort egy brüsszeli kamarilla által felbőszített vérmedve.

Sokkolót vetettek be a rendőrök az ellenzéki XV. kerületben egy aktivista ellen – egy a földön ülve tiltakozott egy család kilakoltatása ellen. A végrehajtás mellett az önkormányzat kardoskodott, noha pénz és ötlet is lett volna a család megmentésére.

Az adás témái:

Sokkolót vetettek be a rendőrök az ellenzéki XV. kerületben egy aktivista ellen – egy a földön ülve tiltakozott egy család kilakoltatása ellen. A végrehajtás mellett az önkormányzat kardoskodott, noha pénz és ötlet is lett volna a család megmentésére.

Egész napos várakozás a semmire – egy hallgatónk beszámolója egy kórházi sürgősségi osztály mindennapjairól.

Józsa Márta vendégei: Faragó Renáta, A Város Mindenkié csoport aktivistája és egy neve elhallgatását kérő hallgató. 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Útszélen
2022. július 21., csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta