„Klubrádió
Esti gyors

Cinizmus és agyhalál – Kárpáti Iván jegyzete

14/09/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

"Ki az, aki úgy gondolja, hogy megbízható partnerként lehet, kell kezelni Putyint? Mármint Orbán Viktoron kívül."

2022. szeptember 14. Esti gyors-részlet (2022.09.14. Kárpáti Iván jegyzete)
01:45
00:00

A cinizmus és az agyhalál sajátos keverékével kommunikál a kormány és annak droidjai a háborúról. A béke beköszöntét valahogy úgy képzelik el, hogy a nyugat nem szállít több fegyvert, Putyin pedig vigye, ami neki tetszik és akkor majd minden megoldódik.

Mindez Orbánnak arra szilárd meggyőződésére épül, hogy Oroszország mindenképpen győzni fog. Amikor az elmúlt időszakban az ukránok látványos sikereket értek el és visszafoglaltak több ezer négyzetkilométert, az oroszok pedig fegyvereiket hátrahagyva menekültek, a központi média résmentesen cuppant rá a hivatalos moszkvai kommunikációra, mondván: mi így vonulunk vissza, stratégiailag. Továbbra is azt állítja a miniszterelnök, hogy az általa is megszavazott szankciók eredménytelenek.

Miközben a valóság az, hogy az orosz offenzíva egyelőre bedöglött, az energiaexportból származó bevételek pedig elkezdtek csökkenni, mert bár nagyon drágán lehet eladni a gázt, de egyre kevesebbet vesznek belőle Európában és ez a folyamat tovább gyorsul.

Azokról az apróságokról, hogy az orosz energia- és fegyveripar életképtelen nyugati technológia nélkül, már ne is beszéljünk. Senki nem mondhatja, hogy nem lesz fájdalmas egész Európának, ami előttünk áll. Évekig tart majd az átállás, a leválás Oroszországról, de egyáltalán nem lehetetlen, sőt mindezek után elkerülhetetlen. –Ki az, aki úgy gondolja, hogy megbízható partnerként lehet, kell kezelni Putyint? Mármint Orbán Viktoron kívül. Magyarország újra a rossz oldalra került, mert a hatalom semmit nem tanult a 20. század tragédiáiból.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2022. szeptember 14-i adásában hangzott el.