„Köszönjük,
A lényeg

Oroszország először beszél vereségről a háború kezdete óta

14/09/2022 15:41

| Szerző: Klubrádió

Az orosz–ukrán háború kitörése, vagyis a február 24-i orosz támadás óta Moszkva először beszélt nyíltan vereségről, még ha csak egy adott területre vonatkozóan is. Az Institute for the Study of War (ISW) friss jelentésében az áll, hogy a harkivi területen végrehajtott ukrán ellentámadás orosz vereséget hozott.

Az ISW-jelentés szerint mind a Kreml tisztviselői, mind az orosz állami média és propagandistái a harkivi vereség okait keresik, ami éles váltás a korábbiakkal szemben, amikor csak kitalált vagy erősen eltúlzott orosz sikerekről lehetett hallani a frontról, azokról sem sokat. A jelentés kiemeli, hogy sem Kijev, sem a Kígyó-sziget kapcsán nem beszéltek vereségről, akkor a Donbaszra koncentrálásként keretezték a visszavonulást az ukrán fővárostól, a Kígyó-sziget átadását pedig puszta jószándékként.

Eredetileg az orosz védelmi minisztérium most is hasonlóra készült, azt tervezték, hogy a helyi orosz haderők átcsoportosításával magyarázzák a fejleményeket, de ez gyors és heves kritikát kapott online. Ezután kénytelenek voltak változtatni a narratíván, főleg, hogy már a Kreml TV is a vereség beismerését követelte.

Várhatóan ezután Vlagyimir Putyin mosdatása következik, és igyekeznek majd az elnök belső köreihez tartozó katonai tanácsadókra kenni a felelősséget.

Ukrajnai háború
 
Orosz harckocsi roncsa mellett ukrán katona az ukrán hadsereg által frissen visszafoglalt területen, a Harkivi területen fekvő Balaklejába vezető úton 2022. szeptember 11-én. MTI/AP
 

Közben pár napja indított petíciót egy orosz önkormányzati képviselő, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök lemondását követeli. A petíciót azóta országszerte 66 önkormányzati képviselő írta alá. „Mi, oroszországi önkormányzati képviselők úgy véljük, hogy Vlagyimir Putyin elnök intézkedései károsak Oroszország és polgárai jövőjére nézve. Követeljük Vlagyimir Putyin lemondását az Orosz Föderáció elnöki tisztségéről” – jelentik ki az aláírók.

Az akciót indító Kszenyija Torsztrem azt mondta a CNN-nek, hogy a szentpétervári Szmolnyinszkoje önkormányzat képviselői mellett állnak ki, akik múlt héten felszólították a Dumát, hogy hivatalosan is fogalmazzák meg a hazaárulás vádját Putyinnal szemben, majd mozdítsák el a hivatalából. Ezeket a képviselőket azóta az orosz hadsereg lejáratásával vádolják.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig meglepetésszerű látogatást tett a visszafoglalt Izjum városában. Izjum egyike azoknak a településeknek, amelyeket az elmúlt napokban foglaltak vissza az ukrán fegyveres erők az orosz hadseregtől. Az előre be nem jelentett, meglepetésszerű látogatáson az ukrán elnök találkozott a városért harcoló katonákkal, és részt vett ünnepélyes zászlófelvonáson is.

Az oroszok szeptember 10-én ismerték el, hogy Izjum városát valóban sikeresen visszafoglalták az ukránok. Az orosz haderő egy hónappal a háború elindítása után, március 24-én vette át az ellenőrzést a Harkivtól 120 kilométerre fekvő város felett. Az orosz védelmi minisztérium azzal indokolt, hogy csapataikat átcsoportosítják, „céljaik elérése érdekében”.

(via Telex, kép: MTI/AP)