„Klubrádió
A lényeg

Ursula von der Leyen: az Oroszország elleni szankciók működnek

14/09/2022 12:35

| Szerző: Klubrádió

Ukrán nemzeti színekbe öltözve tartotta meg évértékelő beszédét az Európai Parlament előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki díszvendégnek az ukrán First Lady-t, Olena Zelenszkát hívta meg, Volodimir Zelenszkij feleségét, aki az ülésteremben mellette foglalt helyet – foglalta össze az évértékelőt a 24.hu.

"Európa szolidaritása megtörhetetlen marad Ukrajna irányába" – kezdte az ukrán háborúval beszédét von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az Oroszország elleni szankciók működnek: "Az orosz hadsereg mosógépekből szereli ki az alkatrészeket, az orosz ipar térdre zuhan, és a Kreml az, ami ilyen nehéz helyzetbe hozta az ország gazdaságát. Ez az ár, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök fizet  a háborúért. Megmaradnak a szankciók, ebből nem engedünk" – mondta a politikus, és kijelentette, hogy meg kell szabadulni az orosz gáztól és kőolajtól való függőségtől. Az európai gáztározók feltöltöttsége 84 százalékos, de ez nem elég, bár már eddig is az Oroszországból importált földgáz aránya 40 százalékról 7 százalékra csökkent.

Von der Leyen szerint az energiacégek hirtelen jött nyereségéből a rászorulókat kell támogatni.

Beszélt arról is, hogy Ukrajna anyagi támogatását tovább folytatják, mivel az ország újjáépítésére rengeteg forrásra lesz szükség, például 100 millió euróval folytatják az ukrán iskolák újjáépítését.

"Nemcsak a nemzetközi szabályainkat, hanem alapvető értékeinket támadják az oroszok Ukrajnában. Újra kell gondolnunk a demokrácia fontosságát. Hasonlóan gondolkodó demokratikus országokkal új partnerséget kell teremtenünk, közösen kell alakítanunk a világunkat, növelnünk kell ezeknek az országnak a súlyát. Erősíteni kell azokat az országokat, akik elindultak ezen az úton. Az erős demokrácia felé vezető út ugyanaz, mint az EU-ba vezet. (...) Nem engedjük, hogy az autokráciák trójai falovaikkal támadják a demokráciáinkat" – mondta Von der Leyen, vélhetően ezzel Magyarország kormányának is üzenve.

"Fel kell számolni a korrupciót a saját házunk táján, ha hitelesek akarunk lenni, mikor arra kérjük a tagjelölt országokat, hogy erősítsék meg a demokráciájukat. Változtatni fogjuk az olyan bűncselekményekkel kapcsolatos szabályokat, mint a tiltott meggazdagodás, a befolyással való üzérkedés vagy például a megvesztegetés" – fogalmazott a politikus, aki felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság kötelessége megvédenie a jogállamiságot az EU-n belül.

Von der Leyen beszédében az Európai Unió további bővítésére is utalt, szerinte Ukrajna, Moldova, Grúzia és a nyugat-balkáni országok nélkül nem teljes az Európai Unió. "Ti is az európai család részei vagytok, a jövőtök itt van, az Unióban. Nélkületek nem lehetünk teljes egészek" – fogalmazott.

"Olyan Európát akarok amely méltósággal és tisztességgel kezeli a migrációt. Olyan Európát akarok, ahol a tagállamok vállalják a felelősséget a közös kihívásokkal szemben. És olyan Európát akarok, ami szolidaritást mutat az összes tagállam felé" – zárta évértékelő beszédét Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.