„Klubrádió
A lényeg

Az EU tovább támogatja Ukrajnát, Szijjártó inkább a migrációról beszélt

30/08/2022 18:01

| Szerző: Klubrádió

Informális ülést tartottak az uniós tagállamok védelmi miniszterei, majd külügyminiszterei Prágában, ahol az ukrajnai háborúról volt szó elsődlegesen – számolt be az EUrologus. Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője azt mondta, hogy a tagállamok továbbra is készek támogatni Ukrajnát addig, ameddig szükséges. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy ha nem ér véget hamarosan az ukrajnai háború, újabb migrációs hullámok indulnak.

Informális ülést tartottak az uniós tagállamok védelmi miniszterei Prágában, középpontban természetesen Oroszország Ukrajna elleni támadásával. A találkozó utáni sajtótájékoztatón Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője azt mondta, hogy a tagállamok továbbra is készek támogatni Ukrajnát addig, ameddig szükséges. 

Kijelentette: folyamatos a katonai támogatás, ezzel cáfolta az ennek ellenkezőjéről szóló híreket. Arra is hivatkozott, hogy az Európai Békekereten belül eddig már 2,5 milliárd eurós katonai támogatásról döntöttek a tagállamok, ezen túl pedig a legtöbb ország kétoldalú alapon is segítette Ukrajnát.

Az egyik fontos téma az volt, hogy az EU szervezzen-e katonai segítségnyújtási missziót. Borrell azt mondta, hogy közelebb kerültek ehhez a döntéshez, de erről most nem is határozhattak, mivel informális ülésen nem hozhatnak ilyen döntést. Abban maradtak, hogy elindítják ezt a munkát a jogi és működési paraméterek meghatározásával. Hozzátette, egyértelmű: gyorsnak és ambiciózusnak kell lennünk.

A védelmi minisztereket követően a külügyminiszterek informális ülése kezdődött a soros elnökséget adó Csehország fővárosában. Ezen a legfontosabb téma az általános helyzetértékelés mellett az orosz vízumkiadások szigorítása, azaz lényegében az orosz turisták kitiltása az EU-ból. Ebben várhatóan nem lesz megegyezés, bár az Oroszországgal szárazföldön határos országok egyenként hozhatnak ilyen döntést. Az uniós szabályozás szigorításától azonban Franciaország és Németország elzárkózik, mondván, ezzel ellehetetlenítenék azoknak a helyzetét, akik politikai okokból menekülni kényszerülnek Oroszországból.

A külügyminiszterek találkozójára megérkezett Szijjártó Péter is, aki videóüzenetében egyetlen szót sem ejtett erről a témáról, ehelyett arról beszélt, hogy "beláthatatlan kockázatokkal fog járni Európa számára, ha nem ér véget hamarosan az ukrajnai háború". A magyar tárcavezető szerint ebben az esetben újabb migrációs hullámok indulnak majd el Európa felé azokból az országokból, ahol a háború élelmiszerválságot okoz, mivel a világ ezen térségei amúgy is sajnos hajlamosak a destabilizációra.

(forrás: hvg.hu/EUrologus, kiemelt kép: MTI/Varga György/részlet)