„Klubrádió
Megbeszéljük...

De miért ment Orbán Gorbacsov ravatalához?

5/09/2022 21:39

| Szerző: Klubrádió

Vajon miért utazott Orbán Viktor Mihail Gorbacsov ravatalához Moszkvába? Erre kereste a választ Székely Árpád volt moszkvai nagykövet és műsorvezetőnk, Bolgár György.

2022. szeptember 05. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Székely Árpád - 2022.09.05.
15:48
00:00

Orbán elutazott, ha nem is a temetésre, de Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet pártfőtitkár ravatalához, Vlagyimir Putyin orosz elnök – akivel a magyar miniszterelnök jóban van – nem volt ott. Mi magyarázza ezt és mi nem? – kérdeztük Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet a Megbeszéljük adásában.

  • Székely Árpád szerint ez azoknak a furcsa moszkvai utazásoknak a sorába tartozik, amelyeket Szijjártó Péter külgazdasági és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is megtett az orosz fővárosba. Szerinte előbbi „nevetséges mennyiségű” gázról állapodott meg az oroszokkal, ehhez nem kellett volna feltétlenül kiutazni.
  • Lehet, hogy üzenetváltásra került sor? „Moszkvában nyilvánvaló, hogy kivel” – mondta –, Szijjártó meg Nagy Márton szerinte a postás szerepét játssza a két vezető között. Most, hogy Gorbacsov halála megadta a szomorú alkalmat, ezt Orbán kihasználhatta. A volt nagykövetnek nincs ilyen információja, de az se bizonyosság, hogy a hírek szerint nem találkoztak, senki se követte őket végig.
  • Azt is mondta: Magyarországnak nem érdeke ez az utazás, de Orbánnak és Putyinnak lehet. Odarendelte Putyin? A háború kitörése óta képviselt magyar „obstrukcióba” beleillik ez az utazás.
  • Részvétet nyilvánítani lehetett volna a budapesti orosz nagykövetségen is. De ha ilyen utazást szervez valaki, akkor körbekérdezi a szövetségeseit (például a németeket, franciákat), ha már egy szövetségi rendszer része, hogy ők mit lépnek. Székely Árpád szerint ők azért nem mentek Moszkvába, mert nem akartak a háború idején rossz feltételezésekre okot adni. (Ezzel kapcsolatban Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója azt írta: szégyen, hogy Orbán Viktoron kívül egyetlen külföldi állami vezető sem jelent meg Mihail Gorbacsov ravatalánál)
  • Orbán nem találkozott Gorbacsovval hivatali idejében, ez sem magyarázza az útját.

Hallgassák meg a teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva! Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Megbeszéljük...
2022. szeptember 05., hétfő 17:15
Műsorvezető: Bolgár György