„Klubrádió
A lényeg

Meghalt Mihail Gorbacsov

30/08/2022 23:21

| Szerző: Klubrádió

Hosszan tartó betegség után, 92. életévében elhunyt kedden Mihail Gorbacsov reformer politikus, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára – írta az MTI.

Nevéhez fűződött a súlyos politikai és gazdasági válságban lévő Szovjetunió megreformálását célzó program, a peresztrojka.

„Kedd este, hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt Mihail Gorbacsov” – jelentette be a Moszkvai Központi Klinikai Kórház. A politikus az utóbbi heteket már kórházban töltötte, és élete utolsó éveiben már egyre inkább elszigetelődött, többször is panaszkodott arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem hajlandó elfogadni a tanácsait. Gorbacsov nem támogatta Oroszország ukrajnai akcióját, a két nemzet közötti béke helyreállítását szorgalmazta.

Míg Gorbacsovot a Nyugaton nagyra értékelik azért, hogy viszonylag békésen hullott szét a Szovjetunió, Oroszországban nem volt népszerű. Sokan azzal vádolták, hogy elárulta hazáját és nem tett meg mindent az államszövetség életben tartása érdekében.

(forrás: MTI/hvg.hu)