„Köszönjük
A lényeg

Schmidt Mária: Gorbacsov temetésének napja egyértelművé tette, hogy a németek új vallása a gyávaság

5/09/2022 15:30

| Szerző: Klubrádió

Szégyen, hogy Orbán Viktoron kívül egyetlen külföldi állami vezető sem jelent meg Mihail Gorbacsov ravatalánál – írta Schmidt Mária.

Hálátlanok, szégyentelenek címmel írt felháborodott posztot hétfőn Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója.

"Szembeötlő, hogy egyetlen német politikus sem volt, aki kifejezésre juttatta volna köszönetét annak a Gorbacsovnak, aki nélkül hazájuk még mindig ketté lenne osztva" – írta Schmidt Mária.

Schmidt szerint az oroszok azért nem rendeztek állami temetést Gorbacsovnak, mert nem akarták a külföldi vezetőket kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy orosz politikusokkal kelljen találkozniuk.

"A temetés napja egyértelművé tette, hogy a németek új vallása a gyávaság. Vezetőik gyávák, hálátlanok, kulturálatlanok, tiszteletlenek. Eloldották magukat az európai kultúrától, körvonaltalan, arcnélküli senkik. A németek egy része pedig nemcsak eltűri, de követi is őket. Ne tegyen tehát a németeknek gesztusokat, szívességet senki, mert nem értékelik, és nem fogják viszonozni!" – zárta posztját a Terror Háza igazgatója.

Mihail Gorbacsovot, a Szovjetunió utolsó elnökét szombaton temették el Moszkvában, külföldi lapok visszafogottnak nevezték az eseményt, mivel Moszkva a nyugati szankciók megtorlásaként több száz külföldi tisztviselőnek megtiltotta a belépést Oroszországba, így külföldi hírességek, európai és nyugati vezetők nem igazán voltak jelen, bár John Sullivant, az Egyesült Államok oroszországi nagykövetét lehetett látni a temetésen.

A sorból erősen kilógott a kegyeletét Gorbacsov ravatalánál személyesen lerovó Orbán Viktor, akit többek között Deutsch Tamás, Schmidt Mária és Orbán Balázs is elkísérte Moszkvába. A magyar miniszterelnök megjelenését a legtöbb nagy külföldi lap külön kiemelte.

(Forrás: Telex)