„Klubrádió
Esti gyors

Valamiért elkezdik majd utálni …

1/07/2019 18:02

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Orbán Viktor rendszerével párhuzamba állított XVI. századi történetet elevenített fel jegyzetében Rózsa Péter. A társadalom innovatív, kulturális, szellemi körei egyre bénultabbak, a folyamatosan kiüresedő oktatás pedig már nem termeli ki a nagyobb szabadságot kívánó főket. A több mint ötszáz éves recept tehát bevált, ámbár a folytatás is ebből következik – írja.

2019. július 01. Esti gyors-részlet/Rózsa Péter jegyzete (2019.07.01.)
02:35
00:00

Somerset Maugham a Machiavelliről szóló regényében írja: az emberek megbocsátják a politikai szabadság elvesztését, ha a magánéleti szabadságuk megmarad. Vagyis ha a feleségeiket és a magántulajdonukat nem veszélyezteti semmi, akkor a politikai hatalom nem érdekli őket.

Hát éppen itt tartunk – pedig ezt a bölcsességet – vagyis gyalázatos gondolatot – a XVI. század elején fogalmazta meg a gőgös, nagyképű és kegyetlen imolai uralkodó, aki egész Itáliát be akarta kebelezni. Cesare Borgia azt vallotta, ráteszi a kezét minden intézményre, minden szervezetre, katonáit ugyan a városon kívül állomásoztatta, vagyis tartotta készenlétben de a polgárok jöhettek-mehettek, vállalkozhattak, szabadon szórakozhattak és a feleségeik mellett a csábnőket is kergethették, vagyis nyugalom , rend és viszonylagos jólét uralkodott.

És ez utóbbi a lényeg, az uralkodás. És éppen ez a mai NER és uralkodójának is az ars poeticája. Központosítja a közoktatást, elsorvasztja az egyetemeket, kisajátítja a szakképzést, feldarabolja és pórázon tartja a szellemi műhelyeket, szétveri a kulturális infrastruktúrát – sorolhatnám, de egy közös van mindben: helyettük nem épít fel újat, mást, csak hagyja vegetálni a maradványokat.

Csapatait – a TEK-re, a Katasztrófavédelemre és a különféle rendészeti alakulatokra gondolok – egyelőre készenlétben tartja, tétlenségüket pedig migránsok nélküli kerítések védelmével, balesetek helyszíni biztosításával időnként kéménysepréssel vagy hulladékgyűjtéssel írja felül. Van nyugalom, pici béremelkedés, pici adókedvezmény, időnként meglepően gáláns családtámogatás, valóban imponáló hitelek, fesztivál, utcabál, avató, turizmus, és sör, bor, pálinka.

A társadalom innovatív, kulturális, szellemi körei viszont egyre bénultabbak, a folyamatosan kiüresedő oktatás pedig már nem termeli ki a nagyobb szabadságot kívánó főket. A több mint ötszáz éves recept tehát bevált, ámbár a folytatás is ebből következik. Hiszen önálló, politikai szabadság nélküli polgárok valamiért elkezdik utálni az uralkodót, mint ahogy ez történt Cesare Borgiával is, aki nem, hogy Itáliát nem tudta meghódítani, de még Imolából is menekülnie kellett, és nem ért szép véget a dolog.

 

 

Rózsa Péter jegyzete a 2019. július 1-jei Esti gyorsban hangzott el.