„Klubrádió
Esti gyors

Abszurdfölde teljhatalmú ura és a nyaralók

21/06/2019 17:45

| Szerző: Herskovits Eszter/Klubrádió

Egyébként a birodalom fura urának eszébe szokott jutni, hogy a kedvenc üzletemberein, a családján és baráti körén kívül is élnek még emberek Abszurdföldén, az úgynevezett nép. Nekik rendelt Abdszurdfölde vezetése új vonatokat, amelyeknek csak egyetlen apró problémájuk van.

2019. június 21. Esti gyors-részlet/Herskovits Eszter jegyzete (2019.06.21.)
02:09
00:00
Abszurdfölde teljhatalmú ura, aki külföldön szeret demokratát játszani, amolyan illiberálisat, bár mostanában mérsékeltebb siker övezi az alakítását, szóval Abszurdfölde ura szeret kikapcsolódni is. Hobbijai közé tartozik a fairtás és a stadionépítés, és olyan szerencsés helyzetben van, hogy ezeket űzni is tudta a kertje mentén. Abszurdfölde ura szereti a vonatokat is, úgyhogy épített azt is, nem messze a kerti stadiontól.

De az új hobbivonatra csak nem özönlöttek a népek, és amikor többen megszólták, hogy a kisvasútja feszt robog üresen, zokon vette a beszólásokat, és azzal fenyegetőzött, hogy ha nem tetszik, akkor meghosszabbítja. Egy kisvárosig hosszabbította volna meg, ahol van egy szép tó, ott lehetne nagyokat horgászni és fürödni, csak hát Abszurdfölde urának nem csak kedvenc stadionja és kisvasútja van, de kedvenc gázszerelője is, aki viszont felvásárolta magának a tavat.

Egyébként a birodalom fura urának eszébe szokott jutni, hogy a kedvenc üzletemberein, a családján és baráti körén kívül is élnek még emberek Abszurdföldén, az úgynevezett nép. Persze most nem azokról van szó, akik a kedvenc autógyárában embertelen körülmények között gürcölnek. Ők most pont nem jutottak az eszébe. Meg nagyon sokan mások sem, akik hasonló helyzetben vannak.

De legalább azok igen, akik valóban hasznos célokra használnák a vasutat. Nekik rendelt Abdszurdfölde vezetése új vonatokat, amelyeknek csak egyetlen apró problémájuk van, hogy magasabbak, mint az alagút, ami kivezet a pályaudvarról. De csak 30 centivel, ami nem akkora különbség. Amúgy is főként azokat érinti a probléma, akik a birodalom kedvelt nyaralóhelyeire utaznának, és azok nagy részét meg már úgyis szintén felvásárolták a szorgos kedvencek. Egyébként most sem kell beszólni, erre is van megoldás: hát persze, hogy az, hogy átépítik az alagutat. Mi más?

Aki meg a kákán is keresi a csomót, az úgyis sorosista ármánykodó. Hogy miért is mondtam, hogy sorosista? Mert hát Abszurdföldén központilag kijelölt ellenség is van.

Ha már betegellátás, esélyegyenlőség vagy mondjuk társadalmi mobilitás nincs. De még egy új vonat sincs, ami átférne az alagúton.

Herskovits Eszter jegyzete a 2019. június 20-i Esti gyorsban hangzott el.