„Klubrádió
Esti gyors

Százmillió fölött nyilvánosan hajbókolni kell – Rózsa Péter jegyzete

16/08/2019 18:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Köszönjük Magyarország Kormánya Támogatását! Ebben a kötelező köszönetnyilvánításban persze csak két két szó hamis, ám ez a két szó itt a lényeg: maga a Köszönjük és a Támogatás. E ráfordításokat nem támogatásnak, hanem kötelezvénynek kellene nevezni, mivel a kormány a választók jóvoltából arra kötelezett, hogy a közjóra költse el a közpénzt és ezért nem a kormányt, hanem a népet illeti a köszönet. 

Köszönjük Magyarország Kormánya Támogatását! Ezt a dicsőítő mondatot kell kiírni egy óriásplakátra azoknak a turisztikai beruházási támogatásokat elnyert vállalkozásoknak, amelyek 100 millió forintnál nagyobb összeghez jutottak a költségvetésből vagy/és az európai uniós alapokból.

Azért ez már gromek! - de miért nem kell megköszönni nyilvános hajbókolás mellett a 100 milliónál kisebb összeget – ha már egyáltalán...? Az smafu? 50-60-80 millió köszönet nélkül is jár – nyilván így látja ezt jónak a kormányzópárt. Már a '10-es évek elején ki-kibukott a parlamentben, hogy a kétharmados többség számos jogot, lehetőséget, így támogatást, elismerést is kegynek tekint.

Az egyházi törvény első változatának áterőszakolása után egy dicső kereszténydemokrata képviselő bele is mondta a kamerába, igen ez kegy, - mármint az egyházi státusz elismerése – tessék tudomásul venni, hogy ezt ki kell érdemelni. Nyilván, számára természetes volt már akkor, hogy a kormány és vezetője mindenható, és a mindenhatónak illik megköszönni amit ad.

OGY2014 - A Várkert Bazár megújult épületegyüttesének át
 
Várkert Bazár2
 
Budapest, 2014. április 3. Résztvevők a Várkert Bazár megújult épületegyüttesének ünnepélyes átadásán 2014. április 3-án. A világörökség részét képező műemlék fejlesztésének első ütemében teljesen felújították a kétszáz éve született Ybl Miklós által tervezett részeket, kialakítottak egy összesen 2500 négyzetméteres kiállítóteret, valamint egy 900 négyzetméteres rendezvénytermet is. MTI Fotó: Beliczay László
 


Persze, jelesül csak 100 millió forint felett kell, mert ez lett a NER pénzosztó gépezetében az egység. Jól állunk. Dől a lé, ahová a mindenhatóság akarja. Ebből következik, hogy nem, hogy nem dől, de csendesen apad minden olyan területre osztott pénz, ami... de már álmunkban is fújjuk, hogy egészségügy, oktatás, szociálpolitika, önkormányzatok, stb.

Ebben a kötelező köszönetnyilvánításban persze csak két két szó hamis, ám ez a két szó itt a lényeg: maga a Köszönjük és a Támogatás. Szerintem ugyanis e ráfordításokat nem támogatásnak, hanem kötelezvénynek kellene nevezni, mivel a kormány a választók jóvoltából arra kötelezett, hogy a közjóra költse el a közpénzt és ezért nem a kormányt, hanem a népet illeti a köszönet. Igen, valahogy nálunk egy jó ideje minden fordítva van.

Rózsa Péter jegyzetét a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg! (Címlapi kép: MTI/Beliczay László)

Esti gyors
2019.08.16. péntek 18.00