„Klubrádió
Esti gyors

Hol a boldogság mostanában? - Dési János jegyzete

5/08/2019 18:00

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Maróth korunk embere. Aki tudja kit kell szolgálni és mivel. Aki bármikor képes ugyanazt gondolni, amit szerinte a kis vezető nagy nadrágban gondol. Mindez egy kis árulással megfűszerezve hoz a konyhára.

2019. augusztus 05. Esti gyors-részlet (2019.08.05. Dési János jegyzete)
02:46
00:00
Az Orbán-rezsimben az a szép, hogy minden kicsi és nagy piszkos feladatra megtalálja a maga megfelelő emberét. Fejlett diktatúra nem működhet árulók, önkéntes kisdiktátorok és lelkes alattvalók nélkül.

Mondhatni, a diktatúra mi magunk vagyunk, ebben az egyelőre még legkevésbé vidám barakkban.

Nézzünk két példát. Például egy bizonyos Maróth Miklós kapta meg az Akadémia szétverése és a tudomány függetlenségének elvétele után az egykori akadémiai kutatóhálózat vezetését. Azt most hagyjuk is, hogy Maróth korábban szeretett volna akadémiai elnök lenni, de elbukott a választáson. Most Orbán csapatainak az élén vonul be, kis bosszúállás, de édes az ilyesmi. Kardélre hányogatás, beszántás, sóval behintés. Szép végjáték egy tudományos életpálya záróakkordjaként. Járulékos nyereség, hogy nyilván percek alatt elrendezi majd azokat, akik nem paríroznak neki. Azon meg ki lepődik meg, hogy Maróth a Kádár-rendszerben is ügyesen megtalálta a helyét, ahogy a szocialista kormányok alatt is teljes komolysággal képes volt azt modnani, amiről úgy gondolta akkor, hallani akarnak tőle. Igaz, hogy most éppen az ellenkezőjét kell gondolnia és mondania – de hát a Fideszben ki lenne az, aki ezért megróhatná. Maróth korunk embere. Aki tudja kit kell szolgálni és mivel. Aki bármikor képes ugyanazt gondolni, amit szerinte a kis vezető nagy nadrágban gondol. Mindez egy kis árulással megfűszerezve hoz a konyhára. Jó, néha közhülyékkel kell nyilvánosan fellépni, de szemmel láthatóan ez is megy „Maróth tanár úrnak.”

Vagy, hogy a társadalom pereméről is mondjunk egy példát, itt van az a fidesznyik, aki megígérte, hogy addig nem iszik Coca-Colát, ameddig... Meddig?

A Coca-Cola cég olyan plakátokat rakatott ki, amelyeken boldog, szerelmes párok kortyolják elégedetten italukat. Fiú-lány, fiú-fiú, lány-lány. A világ már csak ilyen. S miután az Orbán-rezsim most új ellenséget keres és minden valószínűség szerint a homoszexuálisok ellen uszítják nyilaskás törzsközönségüket hamarosan, hát ez a nagyon buta fidesznyik azt mondta, hogy ő aztán nem iszik addig kólát, amíg ez a plakát. Mondhatnám neki, te nagyon buta fidesznyik, kínos igyekezetében, hogy megfelelj gazdádnak nem is tudod, miket beszélsz. De kár lenne a szót csépelni vele, vannak, akiknek kár a beszéd, mert nem értik, mert nem akarják. Mert bármilyen aljasságra képesek, csak hogy a gazda vessen majd nekik egy kis koncot. Csak jegyezzük fel, hogy milyen kitűnő a kiválasztás és bizony, minden csúnya dologra akad szereplő.

Amúgy meg, hogy divatos kifejezéssel élve coming outoljak, én eddig sosem ittam kólát. Ám, hazafelé tutira bevásárolok egy adagot. Nem is lehet az olyan rossz.

Dési János jegyzete a 2018. augusztus 5-i Esti gyorsban hangzott el.