„Klubrádió
A lényeg

Maruzsa Zoltán szerint 1200 milliárd forint szán a kormány a pedagógusok béremelésére 2025-ig

8/11/2022 18:06

| Szerző: Klubrádió

Azonos arányban hazai és uniós forrásból 2025-ig 1200 milliárd forintot szán a kormány a pedagógusok illetményemelésére – jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a 24. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia keddi nyitónapján, Egerben.

„A kormányzat is világosan látja, hogy jelentős béremelésre van szükség a köznevelés világában. Újdonság, hogy ehhez a 2021-2027-es költségvetési ciklusban uniós források felhasználására is lehetőség van. Szükség is van erre, hiszen a kabinet anyagi mozgástere véges, különösen a jelenlegi rezsihelyzetben, amikor még nem látható, hogy a következő hónapokban „hány ezermilliárd forintot fogunk elégetni olyan gázszámlákra, melyeket tavaly még nem kellett kifizetni” – fogalmazott Maruzsa Zoltán az MTI beszámolója szerint.

A Klebelsberg Központ (Klik) tervezési adata szerint a jelenlegi árakat figyelembe véve csak az iskolák fűtése a tavalyi 26 milliárd forintnál akár 225 milliárd forinttal drágább lehet. Ezért a pedagógusbérek rendezéséhez a nemzeti források mellett szerinte szükség van az uniós támogatások bevonására: a tervek szerint 50-50 százalékban hazai és EU-költségvetésből mintegy 1200 milliárd forint lesz illetményemelésre fordítható 2025-ig – mondta az államtitkár.

“A kormány az uniós támogatásért vállalja, hogy a pedagógusok átlagbére ekkorra eléri a diplomásátlagbér 80 százalékát, és ezt az arányt 2030-ig fent is tartja. Magyarország modern kori időszámításában soha nem volt még ilyen magas ez az arány” – mondta Maruzsa. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a mostani, szerinte 440 ezer forintos pedagógus átlagkereset helyett a 777 ezer forintot akarják elérni.

Kijelentette: idén, első lépcsőben 10 százalékot emelnek, majd a korábban bejelentett mértékben jön a többi emelés. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók magasabb aránya miatt és a pályakezdő pedagógusok esetén ennél is nagyobb lesz a béremelés mértéke. Maruzsa Zoltán arra is kitért, hogy ez szerkezetében is új, rugalmasabb, inkább teljesítményalapú, kevésbé a végzettség szintjét és az életkort támogató bérszabályozást tesz szükségessé.

A pedagógus szakszervezetek hétfőn tárgyaltak Maruzsával a béremelésről és más követeléseikről, de a beszámolóik szerint nem változott a helyzet. Hétfő esti sztrájktárgyalásuk után azt mondták: idén nem lesz semmilyen béremelés, de a többi sztrájkkövetelésben sem történt semmilyen előrehaladás.

(Kiemelt kép: MTI)