„Klubrádió
Esti gyors

A háború: béke? A szabadság: szolgaság? – Hardy Mihály jegyzete

20/10/2022 18:04

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Az igazi kérdés, hogy ez az egész szemfényvesztő hazugságkampány, amit az amúgy már a magyar küldöttség által is rendre megszavazott brüsszeli szankciókról szól, kinek vagy minek az érdekeit szolgálja?

2022. október 20. Esti gyors-részlet (2022.10.20. Hardy Mihály jegyzete)
03:28
00:00
Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában… a hazugságon? Nyilván sokan máris sejtik, hogy miért is hoztam ezt a jelenséget szóba. A szótári meghatározás ezúttal is pontos, mert az hazudik, aki szándékosan valótlanságot állít mások vagy akár saját maga félrevezetése céljából. Igen, most elsősorban az úgynevezett nemzeti konzultációra és az azt kísérő bombás plakátkampányra meg a videoreklámokra gondolok. Ezeknek ugyanis minden egyes eleme hazugság, akármennyit is ismételgetik.

Vegyük a kormány alapállítását, hogy az idézem „elhibázott brüsszeli szankciók” kárt okoznak az EU tagországoknak, köztük Magyarországnak is. Ezt a hármas szókapcsolatot a kormányzati papagájok úton-útfélen ismételgetik, hátha egyszer csak valósággá válik. Milyen kár, hogy ennek a nótának a kottáját a moszkvai Kremlben vetették papírra, és pontosan egyezik egy Vlagyimir Putyin nevű kétkezi háborús bűnös kedvenc szavajárásával. Aki hozzájut az orosz médiához, ismerős szövegeket talál benne.

Ennek az állításnak az egyetlen célja, hogy aláássa az közös európai fellépést, ami igenis húsbavágó a Kreml ura számára, hiszen csak az idén az agresszor ország gazdasága több, mint 11 %-kal zsugorodik. Egész iparágak álltak le a külföldi, elsősorban nyugati vagy távol-keleti technológiai szállítások elapadása miatt. A földgáz- és olajexport-bevételekre pedig a putyini Oroszországnak a háború további finanszírozásához van szüksége, legyen szó iráni robbanó robotdrónok vagy észak-koreai tüzérségi lőszerek vásárlásáról.

Az igazi kérdés, hogy ez az egész szemfényvesztő hazugságkampány, amit az amúgy már a magyar küldöttség által is rendre megszavazott brüsszeli szankciókról szól, kinek vagy minek az érdekeit szolgálja? Azt az Önök fantáziájára bízom, hogy vajon mik lehetnek ennek az örök és megbonthatatlan Putyin-Orbán barátságnak az igazi alapja? Ismerve a Kreml lakójának politikai gyakorlatát mindenfajta zsarolás, akár pénzügyi, akár személyes szóba jöhet. Orosz szakkifejezéssel élve a „kompromat” megléte, vagyis a súlyosan lejárató adatok, fotók, videók kiszivárogtatásával való fenyegetés is simán benne lehet a pakliban. Meglehet, mindez a kémregények világába való fantáziálás, de egyetlen épeszű érvet sem találok arra, hogy miért vállalja a magyar kormány a Putyin utolsó EU-s csatlósának igazán méltatlan szerepét? Vagy hogy miért kell Szijjártó Péternek havonta találkoznia orosz kollégájával, amikor magára valamit is adó európai politikus messze elkerüli Szergej Lavrovot.

Mert nem lehet ekkorát hazudni sem a svéd és a finn NATO-tagság késleltetéséről, sem a Kirill moszkvai pátriárka melletti kiállásról – nyilván a keresztényi szeretet jegyében - de a gázvásárlások árának a befagyasztásáról sem. Hacsak nem szeretnénk az országunkat a Gazprom legvidámabb barakkjává alakítani…

Hardy Mihály jegyzete a 2022. október 20-i Esti gyorsban hangzott el.