„Klubrádió
Esti gyors

Gyújtósnak még jó lesz – Hardy Mihály jegyzete

27/10/2022 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Ráadásul ebben a nemzetinek csúfolt konzultációban akár azt is megkérdezhetnék, hogy akarnak-e ingyen sört meg örök életet, esetleg havi ötmillió forintos fizetést meg egy ringatózó jachtot az Adrián? Hát ki nem felelne igennel egy ilyen tendenciózusan feltett, már eleve eldöntött kérdésre?

2022. október 27. Esti gyors-részlet (2022.10.27. Hardy Mihály jegyzete)
02:38
00:00

Nem tudom, jártak-e mostanság a levélszekrénynél és megnézték-e, hogy mi van benne?

"Jóska! Levelet hozott a póóósta!"

Bizony levél jött, egyenesen magától a miniszterelnöktől, Orbán Viktor aláírásával. Szóval elgondolkodtak rajta, hogy mégis, mi értelme van ennek az egész nemzeti konzultációs hercehurcának? Megmondom röviden: az égvilágon semmi!

Hogy miért? Egyrészt azért, mert a szankciókat eddig mindig megszavazta Brüsszelben a magyar küldöttség, akárhogy is berzenkedtek ellene – szóban, végül mégiscsak mindig megnyomták az "igen" gombot a szavazásnál. Ahogy egy távoli és nem túl kedves ismerősöm mondta:

"Ne arra figyeljenek, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok!" 

Arra tehát nincs értelmes válasz, hogy ha egyszer megszavazták a szankciókat az európai tárgyalóasztalnál, akkor utólag minek ez a hőzöngés? Hacsak nem azért, hogy tovább hergeljék a hazai közönséget és – nem utolsósorban – eltereljék a figyelmet a 20 százalék fölötti inflációról, a hétszeres gázszámláról meg a dráguló üzemanyagokról, és az egyre kevesebbet érő forintról.

Ráadásul ebben a nemzetinek csúfolt konzultációban akár azt is megkérdezhetnék, hogy akarnak-e ingyen sört meg örök életet, esetleg havi ötmillió forintos fizetést meg egy ringatózó jachtot az Adrián? Hát ki nem felelne igennel egy ilyen tendenciózusan feltett, már eleve eldöntött kérdésre? Aminek egyébként semmilyen közjogi jelentősége nincs, mindössze az a célja, hogy a nemzeti konzultáció állítólagos, mert ellenőrizhetetlen, eredményei alapján tovább folytassa a Szijjártó-Varga-Navracsics csatársor a belső bomlasztást Brüsszelben.

Persze annyi előnye mindenképpen van a nemzeti konzultációnak, hogy a benne résztvevő csókosok ismét kormányzati milliárdokhoz juttathatók. Az egész akció ára a HVG becslései szerint 6 és 10 milliárd forintra tehető, hiszen a 8 millió drága boríték kikézbesítése mellett zajos tévé- és videóreklám kampány is folyik, no meg az országot is teleplakátozták a hírhedt bombás plakátokkal. Szóval simán megáll az a 10 milliárd.

Ha jobban belegondolok, azért egy kis gyakorlati haszna mégiscsak van a borítékoknak meg a kérdőíveknek, nevezetesen a fűtőértékük. Begyújtani biztosan jók lesznek a cserépkályhában. Már ha nem túl vizes az erdőgazdaságtól vásárolt válság-tűzifa…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors október 27-i adásában hangzott el.