„Klubrádió
Reggeli gyors

Konzultáció: Orbán nem a népet képviseli, hanem benne inkarnálódik a nép

20/10/2022 14:24

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az eddigi nemzeti konzultációkhoz hasonlóan ismét sikerült egy tendenciózus és manipulatív kérdéssort összeállítani, mondta a Reggeli gyorsban Szentpéteri Nagy Richard politológus, aki szerint Orbánéknak ez csak arra jó, hogy demonstrálják, a nép a vezér mögött van, és nem arról, hogy Orbán a néptől kapna mandátumot. A részletek úgyis titkosak, viszont az ellenzéknek igenis lenne feladata a konzultációval kapcsolatban.

2022. október 20. Reggeli gyors - részlet 2022.10.20. Szentpéteri Nagy Richard
12:27
00:00

Bombát ábrázoló utcai plakátokkal hirdeti a most indult "nemzeti konzultációt" a kormány. Szentpéteri Nagy Richard politológus szerint a plakát "morális tartalma elfogadhatatlan. "Fordítva ülünk a lovon. A képi megjelenítés, a megszövegezés, a hazugságokkal teletűzdelt nemzeti konzultáció, a tendenciózus és manipulatív kérdések olyanok, mint a korábbi konzultációk" - mondta a Reggeli gyorsban.

Nemzeti konzultáció – Plakátok Budapesten
 

 
Budapest, 2022. október 19. A nemzeti konzultációt hirdető plakát Budapesten, az V. kerületi Szabadság téren. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Szentpéteri Nagy szerint a "konzultációnak nevezett blöff" nem arról szól, hogy a közönség felszólítja a miniszterelnököt, hogy Brüsszelben valamit képviseljen, tehát hogy a nép mandátumot adna a vezérnek, amire a fidszesek hivatkoznak, hanem hogy a nép felsorakozzon a vezér mögött. Hát a miniszterelnök ezeket a szankciókat már megszavazta, mutatott rá Szentpéteri, tehát utólag vagyunk már, ezért a cél, hogy a közönség a vezérrel való egyetértését demonstrálja.

Szentpéteri szerint a konzultáció a felelősség eltolásáról szól, hogy a kormány nem tehet arról a gazdasági helyzetről, ami kialakult az országban, sőt Szentpéteri felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány szerint mégcsak nem is a háború tehet igazán róla, az legfeljebb kiváltó ok: a hibákat Brüsszel követte el, Brüsszel okozza a problémát. Tehát még csak nem is az Európai Tanács, amelyben Orbán Viktor is ott ül, nem is a Bizottság, ami javaslatokat tesz, hanem Brüsszel, és a konzultáció első kérdése is rögtön "Brüsszel döntéséről ír, ami egy város".

Brüsszel tehát "egy megszemélyesíthetetlen valami, ami ellen küzdeni kell". Szentpéteri Nagy Richard szerint a kormány állandó mobilizációban, idegeskedésben tartja a közönséget, és ha nincs ilyen, akkor ki kell találni valamit, ami ellen mozgósítani kell. Ez háborús retorika, ami a képi világban is megjelenik. "Ez a folyamatos mozgásbantartás, hogy egységet fejezzen ki a vezérrel, ne is képviselje a népet, hanem inkarnálódjon benne a nép".

És ez a közösség éppen elég ahhoz, hogy a választásokat minden felelősség nélkül megnyerjék, mondta a politológus.

A nemzeti konzultáció szerinte voltaképpen nem működik, de nem is kell működnie, mondta Szentpéteri, hiszen nem annak kell sikerülnie, hanem a választáson kell jól szerepelnie a kormánypártoknak

A konzultáció tehát egyrészt azt demonstrálja, hogy a közönség a vezér mögött áll, és egyben hangulatot is kelt a kormány mellett és mindennel szemben. Ezért mindig ellenséget kell kreálni, akivel szemben állandóan győznie kell. Szentpéteri elmondta, hogy a harcias miniszterelnök a hírek szerint az Európai Tanács ülésein egyáltalán nem harcias, sőt alig szólal meg, akkor is erőtlenül, tehát az nem igaz, hogy felköti a fegyvert és harcol a magyar érdekekért, amiért nem is kell egyébként, hiszen a magyar érdekek egybeesnek az unió érdekeivel.

Szentpéteri hangsúlyozta, hogy nem az igazság a lényeg, hanem a demonstratív ereje, hogy  hogy ha valaki a kreált ellenséggel szemben ki akarja fejezni a nem tetszését, a "konzultáción"  hét nemmel demonstratíve ki tudja fejezni azt. De ha sokan nem küldik vissza a nemzeti konzultációs íveket, illetve az eredmények nem "jók", az sem fog kiderülni, mert az, hogy hányan küldik vissza és hogy milyen válaszok születtek, azok az adatok nem nyilvánosak.

A Reggeli gyorsban ezután még arról beszéltek Szentpéteri Nagy Richarddal, hogy mi lenne az ellenzék feladata, hogy miképpen tudja az ember kifejteni a nemtetszését, és hogy mit kezdhet a reklámszövetség a plakátkampánnyal.

Szentpéteri szerint az ellenzéknek egységesen kellene hozzáállnia a konzultációhoz, egységesen megfogalmazni, hogy milyen cselekvést ajánl a konzultáció ellen, de szerinte ezt a feladatot az ellenzék eddig sem végezte el a korábbi nemzeti konzultációk idején.