„Klubrádió
Reggeli gyors

Lakner: Másfél millióan a Fideszt tűzön-vízen át követik, bármilyen magyarázatot elfogadnak

5/10/2022 14:21

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Orbán Viktor hétfőn az osztrák-szerb-magyar csúcstalálkozó után beszélt az EU-n belüli kannibalizmusról, a kapcsolatok újrafogalmazásáról, de ezeket a kijelentéseket már nagyon nehéz komolyan venni, hiszen minden egyes kormányzati cselekvés ugyanarra a forgatókönyvre épül, csak a szereplők cserélődnek, mondta Lakner Zoltán elemző a Reggeli gyorsban. Ironizálva azt mondta, a magyar külpolitika szélsőjobboldali influenszerkedés, Orbán Viktor pedig minden áldott nap valamilyen történelmi cselekedetet hajt végre.

2022. október 05. Reggeli gyors - részlet 2022.10.05. Lakner Zoltán
11:49
00:00

Hétfőn az osztrák-szerb-magyar hármas csúcstalálkozó után szervezett sajtótájékoztatón, ahova a magyar független sajtót be sem engedték, Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kannibalizmus kezdetéről beszélt a Várkert bazárban, és arról, hogy fokozódik a migrációs nyomás.

Magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozó Budapesten
 
Magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozó Budapesten
 
Budapest, 2022. október 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár, Orbán Viktor kormányfő és Aleksandar Vucic szerb államfő (b-j) szelfit készít a magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozón a Karmelita kolostor teraszán 2022. október 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

De mit jelentenek ezek a kijelentések? Lakner Zoltán politikai elemző a Reggeli gyorsban azt mondta, már hozzászokhattunk, hogy a migrációs téma olyankor mindig előkerül, amikor a kormánynak másról kellene kommunikálnia valamit. Szerinte a migrációs témáról kiderült, hogy alkalmas arra, hogy más irányba terelje a feszültséget, az elégedetlenséget, és most is "itt van egy kibontakozó megélhetési válság, amit nem lehet a szőnyeg alá söpörni", ezért a kormány megpróbál olyan bűnbakokat, személyeket megjelölni, akikre haragudni kellene az országnak.

"A migrációs nyomás egy ilyen végtelenségig fokozható ügy", bár 2015-ben volt egy nyílt migrációs krízis, de azóta újra és újra történelmi magasságokba emelkedett, és már nem Bakondi György kormányzati migránsszakértő keresi a csempészalagutakat a határon, hanem a miniszterelnök beszél erről, sőt már kétszeres migrációs nyomásról beszél az ukrán-háború miatt.

Hogy ennek mi a hatása, arról Laknernek szomorú tapasztalata van. Elmondta, hogy pár hónapja látott egy Surányi György-interjút, amiben Surányi azt mondta, hogy még az ő környezetében is úgy emlékeznek, hogy a háború óta van infláció, tehát - állapította meg Lakner - ezek a kommunikációs hatások kiváltják a maguk követkeményeit. A kormánynak pedig az az érdeke, hogy az élelmiszer-ársapka, a farhátstop bevezetését is a háborúhoz kössék, és Orbán úgy magyarázta, mintha mindez a szankciók következménye lenne, holott már hónapokkal a háború kitörése előtt megtörtént a bevezetésük.

"Mindent a háború keretébe próbál besöpörni", és ez Lakner szerint nem is hatástalan, ami jó alkalom a számára, hogy leplezze, milyen súlyos gazdaságpolitikai hibák vezettek ahhoz, hogy az ország ekkora krízisbe került.

Persze néhányan átlátnak a hazugságon, látják, hogy baj van, és Lakner szerint a Fidesz szavazói közül "több százezres visszaesés van", ugyanakkor van is miből veszíteni: még soha senki nem kapott három millió szavazatot, ahogy áprilisban a Fidesz. "Van hova kopni" - mondta Lakner, aki szerint másfél millió fölött van azoknak a száma, akik a Fideszt tűzön-vízen át követik, és bármiben kitartanak mellette, bármilyen magyarázatot elfogadnak: rájuk tud a Fidesz építeni. Lakner szerint ez nem feltétlenül "hülyeség kérdése", hanem úgy meggyúrták ezeket az embereket, olyan erős a kondicionálás - Lakner szándékosan nem akarta az agymosás szót használni rájuk - hogy iszonyatosan nagy politikai erőt jelentenek. Nem számít, hogy nettó hazugságok hangzanak el, mert a Fidesz kínálta történet úgy néz ki, hogy mindig van valami rossz dolog, amit rossz emberek előidéznek, és van a Fidesz és személyesen Orbán Viktor, aki ez ellen személyesen harcol.

Ha Orbán esetleg alulmarad, akkor az azt jelenti, hogy az ármány még nagyobb, ha viszont részsikert arat, akkor a magyar miniszterelnök eredményesen érvényesítette a magyar érdekeket, amit egyedül ő határoz meg. "Mindig ugyanez a sztori, változó elemekkel, ennek a történetnek a hatása sokkal nagyobb, minthogy konkrétan mekkora hazugságok szerepelnek benne" - mondta Lakner.

Ennek a gondolatmenetnek a végén azonban Lakner is kénytelen elismerni, hogy nem tudja, az Orbán által hangoztatott kannibalizmus, hogyan fér ebbe a keretbe bele.

Orbán a két szomszédos országgal kapcsolatban újrafogalmazza a kapcsolatok jellegét. Szerbiáról például azt mondta, hogy a magyaroknak a legfontosabb partner "a világ elérésében", ami Lakner szerint annyiban igaz, hogy szoros barátság alakult ki Szerbiával, és együttműködés alakult ki a migrációs kérdésben, illetve mivel a szerbek az EU-hoz akarnak csatlakozni, ez Orbánnak is az érdeke, hiszen akkor a magyarhoz hasonló rendszer kerülne az unióba. De Szerbia külpolitikája Lakner szerint "picivel bonyolultabb". Rámutatott, hogy a szerb kormányfő közvetlenül is tud tárgyalni az unióval, nem kell hozzá Orbán, és Vucic - mondta - elég pragmatikus is, még Soros fiával is találkozik, "ami Orbánnak sokkal ritkábban sikerül". Lakner elképzelhetőnek tartja, hogy Orbán talán a kínai kapcsolatra gondolt, de ez meg szerinte illúzió, hiszen Kínának nincs szüksége Magyarországra és Szerbiára, hogy "bekerüljön az unió gazdasági és politikai erőterébe", és közvetlenül is tud tárgyalni akár a német kancellárral is. A Belgrád-Budapest-vasútvonal indokolhat Lakner szerint egy ilyen mondatot, csakhogy ott meg nem egyenrangú felek tárgyalnak egymással. "Kína amikor a saját érdekeit érvényesíti, akkor nem egyenrangú helyzeteket hoz létre" - mondta az elemző.

A magyar külpolitika szélsőjobboldali influenszerkedés, de Lakner rámutatott, hogy Orbánnak a régi szövetségesei közül sikerült az osztrákokkal is összeveszni, holott néppárti kormány vezeti, ezért migrációellenességben próbál közös nevezőt kialakítani, "mert sok más közös téma nincs".

Lakner elmondta, hogy az osztrák kancellárt a nyáron kritizálták, mert Orábnnal találkozott, amire nem volt szükség. Szerinte Orbán ezért is helyez nagy hangsúlyt arra, hogy "újrafogalmazza" a kapcsolatot Ausztriával, de Lakner ezt a kijelentést "nem venné őrülten komolyan, mert Orbán Viktornak minden nap van egy történelmi cselekedete".

"A magyar kormányfőnek valamilyen együttműködést fel kell mutatnia, mert Visegrád egyáltalán nem működik, és demonstrálnia kell, hogy nem teljesen egyedül áll az EU környékén".