„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó átadta a középkeresztet a holland szélsőjobbos Geert Wildersnek

27/09/2022 20:26

| Szerző: Klubrádió

"Megtiszteltetés ma átadni a Magyar Érdemrend középkeresztjét" – írta a Facebookon Szijjártó Péter külügyminiszter, miután kitüntette Geert Wilderst. A holland szélsőjobboldali politikusnak még augusztus 20-a alkalmából ítélték meg az állami kitüntetést, amelyet most vett át.

Szijjártó azt írta: „Rólunk, magyarokról a liberális mainstream egy olyan képet igyekszik festeni, mint akik izoláltak és akiknek nincsenek barátai Európában. Ez nagyon nincs így. Geert Wilders sosem félt felvállalni az álláspontját, legyen szó a migrációval szembeni fellépésről, az európai országok szuverenitásának védelméről vagy a béke fontosságáról és a szankciók kudarcáról.”

Mint korában mi is megírtuk, az augusztus 20-i kitüntetettek listáján ott volt a populista holland Geert Wilders, a Szabadságpárt elnöke, aki a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta.

Ahogy a hvg.hu felidézi, Wilders korábban arról is beszélt, hogy Orbán Viktor „egy hatalmas hős”, de ezzel a véleményével finoman szólva is kisebbségben van a holland politikában. A 2017-es parlamenti választások előtt sorolták a győzelemre esélyesek közé, de a pártja végül akkor is csak a második legerősebb lett 13 százalékkal, a 2021-es választásra pedig még tovább gyengült, 11 százalék alá. Wilders hírhedten EU-, iszlám- és bevándorlásellenes politikus. Kampányolt a Korán betiltásáért és Adolf Hitler náci diktátor Mein Kampfjához hasonlította az iszlám szent iratát.

(Kiemelt kép: Facebook)