„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Ez a kannibalizmus kezdete az EU-ban

3/10/2022 13:12

| Szerző: Klubrádió

A magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozó után Karl Nehammerrel és Aleksandar Vučić-csal tart közös sajtótájékoztatót a magyar kormányfő.

Orbán Viktor a magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatót a két ország vezetőjével, Karl Nehammer osztrák kancellárral és Aleksandar Vučić szerb államfővel. A téma természetesen az illegális bevándorlás elleni közös fellépés volt.

Orbán szerint rengeteg energiát, élőerőt, és óriási összegeket emészt fel a migráció elleni küzdelem. "A helyzet egyre nehezebb, riasztóak a számok" – mondta. Magyarország kezdeményezte az összejövetelt, Orbán úgy véli, nekünk a legspeciálisabb a helyzetünk. "A déli határunk ostrom alatt áll."

Nehéz télre számít idén és jövőre is Aleksandar Vučić

A szerb kormányfő arról számolt be, hogy náluk jelenleg 17 ezer ukrán és orosz ember kapott ideiglenes tartózkodási engedélyt a háborús konfliktus miatt. Szerinte a határon élők tudják legjobban, milyen nehéz dolga van a határőrségnek az illegális bevándorlókkal, de a határon élők pontosan tudják ezt.

Nehammer: Ausztria több tízezer embert fogadott be

Az osztrák kancellár szerint kiváló az együttműködés a három ország hatóságai között. Karl Nehammer megjegyezte, Ausztria több mint 70 ezer távolról érkező (Indiából, Pakisztánból, Afganisztánból érkező) bevándorlót fogadott be, és sok olyan menekültet is, akik az orosz-ukrán háború elől menekültek. Az "irreguláris" migráció ellen azonban szerinte is fel kell lépni.

Miközben a miniszterelnök Ausztriát és Szerbiát magasztalta, nem mulasztotta el kritizálni a Nyugatot. Szerinte a gazdag országok meg tudják segíteni vállalataikat, de a szegényebbek ugyanezt nem tudják megtenni.

Orbán szerint az EU nem segíti a szegényebb országokat, a szankciókat előírták, de anyagilag nem segítenek. "Ez a kannibalizmus kezdete az EU-ban. Ezzel kezdenie kell valamit Brüsszelnek, mert ez az európai egységet meg fogja bontani" – vélekedett. Azt nem tette hozzá, hogy az unió azért blokkolta az uniós kifizetéseket Magyarország felé, mert az Európai értékrend részét képező jogállamisággal kapcsolatban aggályok merültek fel.

A Telexet regisztrációja ellenére nem engedték be a tájékoztatóra.