„Támogassa
Esti gyors

A hatósági áras tűzifa nem fogja fedezni a lakossági igényeket

19/09/2022 20:05

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Újabb árstoppos termék jelent meg a piacon, a tűzifa. Az energiaválságra való tekintettel a kormány elrendelte, hogy 10 köbméter mennyiségig a különböző típusú tűzifákat is fix áron lehessen vásárolni. Egészen pontosan a kemény lombú fák köbméterének ára 30 ezer, míg a lágylombúaknak és a fenyőféléknek köbmétere 19 ezer forint. Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi projektvezetője és Korcz Miksa, kandallóépítő mester szólaltak meg a témában. 

Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi projektvezetője szerint az árstoppos 10 köbméter teljesen reális mennyiség, ugyanis ez nagyjából lefedi egy átlagos fával fűtő háztartás fűtési szezonban felélt fogyasztását.

10 köbméter nagyjából egy átlagos, kizárólag tűzifát használó háztartás számára a fűtési szezonra megfelelő mennyiségű fa – mondta Harmat. Hozzátette, a kormányzati szándéka az lehet, hogy minél több gázt tudjanak spórolni azok a háztartások, amelyek a gáz mellett használnak tűzifát is. A szakértő azt is mondta, az új tűzifa rendelet legalább másfél millió háztartást érinthet, de a rezsicsökkentés részleges eltörlése miatt ez a szám mostanra nagyobb is lehet.

A tavalyi statisztikák szerint körülbelül 600 ezer olyan háztartásban fűtenek kizárólag fával, illetve további kb. 900 ezer háztartás, ahol a földgáz mellett tűzifát is használnak. Idén nem csak a tűzifa fogyott példátlan mértékben, hanem maga a tüzelőberendezések is. Lehet arra számítani, hogy jócskán meg fog növekedni ez a 900 ezres szám.

Korcz Miksa, kandallóépítő mester elmondta azok, akik kandalló építésben gondolkoznak, mindenképpen hosszú távra tervezzenek, ugyanis egy tisztességesen működő kandalló ára akár az egymillió forintot is megközelítheti. Elmondása szerint egy alapfelszereltségű kályha ára 800 ezer forint körül mozog.

A borsos ár pedig biztos nem idén fog megtérülni. Az építőmester elárulta saját vállalkozásánál is 5-6-szorosára nőtt a megrendelések száma, így jövő tavaszig nincs is szabad időpontja. A megrendelők száma természetesen a rezsicsökkentés csökkentése óta nőtt meg nála is.

Ötszörös-hatszoros túlterheltség van megrendelések terén. Ha viszont hosszú távon terveznek az emberek fával fűteni, az jelentős visszalépés környezetvédelmi szempontból, ezt a WWF-es Harmat Ádám is elismeri. Ami pedig ugyancsak problémát okoz, hogy statisztikai szinten nagyobb a háztartások tűzifa fogyasztása, mint az erdőgazdaságok kitermelése. Az új árszabályozás Harmat Ádám szerint pedig ezt a kiegyensúlyozatlanságot még negatívabb irányba lökheti.

Elég nagy bizonytalanság így a fűtőfelhasználási statisztikákban – mondta Harmat. Az energetikai statisztikákban szerint a lakosság felhasználása körülbelül 5-6 millió köbméternyi tűzifa jön ki. Ezzel szemben, ami az erdészeti oldal statisztikákái szerint a teljes energetikai választék körülbelül 3,5 millió köbméter. És ebben még nincsenek benne az erőművi felhasználás, ami körülbelül másfél millió köbméternyi tűzifa. Ez a statisztikai különbség azt okozza, hogy bizonytalanul lehet csak megbecsülni a háztartási szektorban a biomassza várható felhasználást. Ez fenntarthatósági szempontból már most is megkérdőjelezhető, hiszen papíron igazából több fát használ föl a lakosság, mint amennyit kitermel az ipar. Emiatt a mostani árstop még inkább fokozza a bizonytalanságot, ami egy negatív spirálhoz vezethet kitermelés terén.

A teljes riportot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Harmat Ádámmal és Korcz Miksával
2022. szeptember 19., hétfő 18:38
Riporter: Molnár Tamás