„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyarok többsége elutasítja a tűzifa-rendeletet

31/08/2022 13:25

| Szerző: Klubrádió

Végtelen árulás, hogy a minisztériumban éppen az erdőkért felelős államtitkár ajánlotta fel az erdeink kivágását a korlátozások eltörlésével, mondta a Reggeli gyorsban Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa.

2022. augusztus 31. Reggeli gyors - részlet - 22.08.31. - Rodics Katalin
07:25
00:00
A magyar társadalom elsöprő többsége elutasítja, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet. Ez derül ki a Greenpeace Magyarország megrendelésére, a Policy Solutions és a ZRI Závecz Research által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. A kormány augusztus 4-én hozott botrányos tűzifa rendeletét ugyan kozmetikázta egy későbbi miniszteri utasítás, de valójában a kormányrendelet, amely lehetőséget ad erdeink pusztítására és kiárusítására, még mindig érvényben van. A Greenpeace ezért továbbra is az emberek akaratát semmibe vevő tűzifarendelet visszavonását követeli – írja a civil szervezet közleményében.

A zöldszervezet reprezentatív, 500 fős közvélemény-kutatása alapján egyértelmű, hogy a magyarok többsége elutasítja a tűzifa-rendeletet. A válaszadók közel kétharmada (63%) nem tartja elfogadhatónak a fakitermelés eddigi korlátozásainak eltörlését az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva, és csupán minden ötödik ember (22%) mondta azt, hogy szerinte ezzel az intézkedéssel kezelhetők lesznek a jelenlegi energiaellátási problémák. A megkérdezettek 15%-a nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani az intézkedéssel kapcsolatban. 

 

"Az emberek most már felismerték, hogy nem csak a tudósok ijesztgetnek azzal, hogy klíma- és ökológiai válság van, hanem mindenki a saját szemével látta, a saját bőrén érezte ezen a nyáron is, hogy mit jelent az, hogy aszály, mit jelent az, hogy nincs elég víz. Azokat a természeti értékeinket – elsősorban az erdőket –, amik segítenének az ország túlélésében (és ez szó szerint értendő) és segítenének ennek a rettenetes válságnak a megoldásában, azokat nem akarják, hogy kipusztítsák. Senki nem szeretne egy elsivatagosodott, egy tönkretett országban élni, ami felé rohamosan haladunk" – mondta Rodics Katalin.

A szakember elmondta, hogy drasztikus változtatásokra lenne szükség például a vízmegtartásra (amire szakértők már tíz évvel ezelőtt is felhívták a figyelmet), hogy ne engedjünk Magyarországról több vizet, mint ami bejön; segítsük az embereket is abban, hogy takarékos módon éljenek a vízzel.

A Greenpeace munkatársa szerint az elmúlt tíz évben az európai uniós- és hazai forrásokat ezekre, nem pedig stadionokra, betonozásra kellett volna fordítani. "Az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva még a maradék erdőinket is veszélyeztetik azzal, hogy a védett területeken lévő nagyon-nagyon kis százalékú erdőinkről is feloldották az összes korlátozást, hogy ki lehessen vágni. Ez elfogadhatatlan és tisztességtelen. Mi sem gondoljuk, hogy nem kellene segíteni a lakosságot, de egyrészt ezt a faigényt nem lehet az idén kivágott (vizes) fából kielégíteni, másrészt – ha már kivágunk, akkor– vannak gazdasági célú erdők, abból vágjunk ki! Nagyon kilóg a lóláb, ez tulajdonképpen egy nagyon szűk gazdasági körnek az érdeke volt, akik már márciusban elkezdték pedzegetni, hogy felment a tűzifa és a fa ára, tehát ebből nagyon jó bevételt tudnak szerezni. Végtelen árulás, hogy a minisztériumban éppen az erdőkért felelős államtitkár ajánlotta fel az erdeink kivágását a korlátozások eltörlésével" – mondta a Reggeli gyorsban Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors / interjú Rodics Katalinnal
2022. augusztus 31., szerda 07:35
Műsorvezető: Szénási Sándor