„Klubrádió
A lényeg

Aláírásgyűjtést kezd a WWF a magyar erdők védelméért

11/08/2022 15:18

| Szerző: Klubrádió

Több mint 40 ezer magánszemély és 188 szervezet csatlakozott a WWF nyílt leveléhez, amelyben arra kérik a miniszterelnököt, hogy helyezze hatályon kívül a kormányredeletet, amely lehetővé teszi a fakitermelést védett területen.

A kormány augusztus 5-én hatályba lépett rendeletével szélesre nyitotta a kaput a védett területeken zajló fakitermelések előtt. Ezzel az ország energiaellátásának javítását indokként használva a védett természeti területen lévő értékes erdőkben is lehetőség nyílik a tarvágásra – olvasható a WWF Magyarország oldalán.

A szervezet szerint a fák vágáskorára és az erdők felújítására vonatkozó szabályokat is indokolatlanul felülíró rendelet emellett lehetőséget ad arra, hogy az agrárminiszter korlátozás nélkül dönthessen bármely erdő kivágásáról. A kormányrendelet példátlan módon veszélyezteti a védett hazai erdőket és az állatvilágot, és akár évtizedekkel is hátráltathatja országunk klímaváltozás hatásaival szembeni védekezését.

A WWF ezért nyílt levelet fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben felhívják a figyelmet a rendelet kártékony voltára. A levelet eddig több mint 40 ezer magánszemély és 188 szervezet írta alá. 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Alulírott magyar állampolgárok és civil szervezetek megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló 287/2022. Korm. rendelet értelmében

- lehetővé vált a tarvágás valamennyi védett erdőnkben – nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben, természetvédelmi területeken;

- megengedetté vált a fakitermelés védett élőlények kíméletét szolgáló időszakban;

- megszűnt az őshonos fák újratelepítésének követelménye védett területen;

- nem kell kivárni a tölgy- és bükkerdők erdőterv szerinti vágáskorát, akár húsz évvel korábban is sor kerülhet erre;
korlátozás nélkül lehet faanyagszállításra szolgáló utakat vágni az erdőben.

Az erdők szerepe sokrétű, az értékük felbecsülhetetlen. A fák megkötik az üvegházhatású szén-dioxidot, szerepet játszanak az emberéleteket követelő levegőszennyezés mérséklésében, jelentősen csökkentik a villámárvizek kockázatát, segítik a talajképződést, a termőtalajok védelmét. Az erdők kedvező mikroklímát biztosítanak, ezzel mérsékelve többek között a hőhullámok emberi szervezetre gyakorolt terhelését.

Tisztában vagyunk azzal, hogy faanyagra és tűzifára szükség van, azonban ez nem járhat védett erdők letarolásával, a jövő nemzedékek erdővagyonának túlhasználatával!

Felhívjuk figyelmét arra is, hogy az Ukrajnában zajló háború nem önmagában, hanem az energiaellátásunkkal kapcsolatos rendszerszintű problémák felerősítésével okoz energiaellátási bizonytalanságot, melynek oka a megújuló energiaátmenet lassúsága és az energiahatékonysági beruházások elégtelensége. A rendeletben szereplő intézkedések nem alkalmasak az abban megfogalmazott célok elérésére és esetenként közvetve sem szolgálják annak megvalósítását.

Nyomatékkal kérjük, hogy tárgyi kormányrendelet hatályon kívül helyezésével soron kívül állítsa helyre a hazai erdők védelmét, egyúttal

- indítson átfogó lakossági energiahatékonysági programot, amely ösztönzi az épületek mélyfelújítását;


- támogassa a magyar embereket az energiatakarékosságra való átállásban;

- a legszegényebb sorban élő, energiaszegénységgel küzdő honfitársainkat szociális alapon támogassa;

- gyorsítsa fel az alacsony környezeti terheléssel járó megújuló energiaforrások térnyerését, a napenergia mellett a szél- és fenntartható geotermikus energia országa is legyünk;

alkosson szigorúbb jogszabályokat a helytelen fűtéssel veszélyeztetett levegőminőség védelmében.

Kérjük, a rendelet visszavonásával is segítse elő, hogy anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük a jelen és jövő nemzedékek életfeltételeit!

Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi program vezetője a Klubrádiónak korábban azt mondta, "olyan alapelveket vág át ez a rendelet, amiket még az erdész ágazat is komolyan vesz. Zöld állapotban lévő erdőt – amikor a madarak költenek – nem szokás kivágni, ez egy nagyon régi alapszabály".