„Klubrádió
Reggeli gyors

Komoly sebeket okoz a "tűzifarendelet" a tájrészleteknek

8/08/2022 10:00

| Szerző: Klubrádió

"Zöld állapotban lévő erdőt – amikor a madarak költenek – nem szokás kivágni, ez egy nagyon régi alapszabály" – mondta a Reggeli gyorsban Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi program vezetője.

2022. augusztus 08. Reggeli gyors részlet (22.08.08.) - Gálhidy László
04:35
00:00
A WWF Magyarország nem csak természetvédelmi, de az erdőgazdálkodás fenntarthatósága szempontjából is súlyosan aggályosnak látja az augusztus 5-én hatályba lépő kormányrendeletet, amely katasztrófavédelmi szempontokra hivatkozva eltörli a fakitermelés szinte minden korlátozását. Ilyen döntésre évtizedek óta nem volt példa hazánkban. A veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló 287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelet felfüggeszti többek között a tarvágás tilalmát magas természetességű állami erdőkben is. Az akácosok mintájára eltörli a tölgy- és bükkerdők kötelezően alkalmazandó vágáskorát. A tölgyeseket a kitermelés után mától elég sarjaztatással felújítani. A kivágott akácosok és más idegenhonos fafajú erdők helyén nem kell a természetes erdőtakarót helyreállítani, védett területen sem. A fakitermelés során nem szükséges a vegetációs időre tekintettel lenni, vagyis az erdő lombos állapotban, és jövő tavasszal akár a madárvilág költési idejében is vágható – írja a WWF Magyarország. 

"Olyan alapelveket vág át ez a rendelet, amiket még az erdész ágazat is komolyan vesz. Zöld állapotban lévő erdőt – amikor a madarak költenek – nem szokás kivágni, ez egy nagyon régi alapszabály – mondta Gálhidy László. Hozzátette, hogy az, hogy az idős erdeinket még a megállapított vágási kor előtt húsz évvel is ki lehet vágni, ez is egy olyan eleme a rendeletnek, ami egyrészt megdöbbentő, másrészt nem segíti a rászorulók problémáját, hogy hirtelen tűzifához jussanak

A szakember szerint már eddig is nagy kihívás elé állítottuk az erdeinket, a tarvágás a hegyvidéken, a végvágások a védett területeinken jelen pillanatban is problémát jelentenek. Ha ezt fokozzuk, akkor nem a megoldás felé haladunk, sokkal több vágásterület alakul ki a rendelet értelmében. "Ez oda vezet, hogy a helyi klíma egyre rosszabbá válik, egyre szárazabbá, szelesebbé válik az a környezet, ami aztán visszahat a frissen telepített erdőkre is, rendkívül sérülékennyé válnak. Komoly sebeket okozunk ezeknek a tájrészleteknek" – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi program vezetője.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors / interjú Gálhidy Lászlóval
2022. augusztus 08., hétfő 08:52
Műsorvezető: Szénási Sándor