„Klubrádió
Reggeli gyors

"Külön kell foglalkozni az erdőirtás csökkentésével"

2/09/2021 11:48

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az invazív fafajok is veszélyeztetik a kipusztulás szélén álló 17500 fafajt, de közel sem annyira, mint az emberi tevékenység – állítja Aszalós Réka erdőökológus, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

2021. szeptember 02. Reggeli gyors - részlet 21.09.02. Aszalós Réka
10:01
00:00

A világ fafajainak közel harmadát veszélyezteti kipusztulás, több százat közülük a folyamatos irtás miatt – írja a Reuters a Botanic Gardens Conservation International (BGCI) kutatása alapján.

A Telex összefoglalója szerint világ fáinak állapotáról készült jelentés szerint 17 500 fafajt – az összes faj mintegy 30 százalékát – fenyegeti a kihalás veszélye, míg 440 fajból kevesebb mint 50 egyed maradt csak a természetben.

Dr. Aszalós Réka erdőökológus, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa szerint, bár jelenleg nagyon gyorsan változik a világ, pusztulnak az erdők, ami valóban hatalmas probléma, de nem úgy kell elképzelni, hogy egyik napról a másikra eltűnnek ezek a fafajok.

Aszalós úgy látja, hogy nagyon sok, sikeres erőfeszítés történik a veszélyeztetett fafajok védelmében. Jelenleg 60 ezer fafaj van a világon. Ezeket az evolúció hozta létre, de változó környezeti adottságok miatt bizonyos fajok "szerepe csökken". Ez azonban azt is jelenti a szakember szerint, hogy más fajok átveszik helyüket.

Más kérdés, hogy amennyiben több fafaj "esik ki", akkor az ökoszisztéma összeomolhat, például a soha korábban nem tapasztalt méretű erdőtüzek.

 
erdő
 
erdő, fa, környezetvédelem
Pixabay
 

A 17 500 érintett fajra

  • a mezőgazdasági területek kialakítása (30 százalék),
  • a fakitermelés (30 százalék),
  • az állattenyésztés,
  • és az erdőtüzek

jelentenek igazán komoly fenyegetést.

Az invazív fajoknak ugyan van szerepük a biodiverzitás csökkenésében, de közel sem akkora, mint az emberi tevékenységnek. Aszalós megjegyezte, hiba lenne, ha az invazív fajok terjedését próbálnánk a közvetlen emberi hatások helyett csökkenteni. Itthon annyit mindenképp tehetünk, hogy kerüljük a trópusi fajok behozatalát, valamint a fakivágásokból származó termékek, mint a pálmafaolaj, vagy olyan marhák behozatalát, amelyek tenyésztéséért őserdőket vágtak ki. Ezek visszafogására egyébként az Európai Unió komoly korlátozásokat vezet be.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Aszalós Rékával
2021.09.02., csütörtök 8:48
Riporter: Mérő Vera