„Klubrádió
Reggeli gyors

Július 20: közösen megnézik a Csipak-villát

21/05/2021 12:14

| Szerző: Klubrádió

A Csipak-villa a Hármashatár-hegy oldalában természetvédelmi területből harapott ki magának, az erdőirtást talán soha nem lehet helyrehozni. Július 20-ig le kell bontani a förmedvényt. 

Mint kiderült, az idén áprilisban a kormányhivatal elrendelte a 2011 óta üresen álló úgynevezett Csipak-villa lebontását az utolsó szögig. Erről Tordai Bence kapott tájékoztatást, miután közérdekű adatigényléssel fordult a hatóságokhoz. A határidő július 20-a, amikorra a Párbeszéd politikusa közös megtekintést szervez az állampolgárokkal, hogy megnézzék, lebontották-e a villát.

2021. május 21. Reggeli gyors - részlet 21.05.21. Tordai Bence
09:17
00:00

A villa építésének körülményeiről, hogy miért döntött Csipak Péter vállalkozó úgy, hogy szabályokra, törvényekre fittyet hányva, egyszerűen kisajátítja az erdőt, Tordai Bence beszélt a Reggeli gyorsban. Szerinte Rogán Antal akkor még belvárosi polgármesterrel üzletelő Csipak, Rogán "bűnözőtársa", miután egy darus kocsival felemelték a tervezett hálószobájának magasságába, megállapította, hogy neki nem elég jó a kilátás, ezért egyszerűen feljebb vitték a kerítést 20 méterrel, és a villáját beépítették a védett erdőbe.

Az építkezést még a fideszes Láng Zsolt polgármester idejében engedélyezték, és később a szabálytalanságok miatt az egyik alacsony rangú ügyintézőt el is ítélték, mondta, de szerinte nyilvánvaló az ügyben a politikai hátszél.

Csipaknak - főleg azután, hogy Rogánnal összevesztek valamin és szakítottak, "lehet, hogy valaki túl mohó volt" - mondta Tordai - el is kellett adnia ezt a projektet, majd 2015-ben természetkárosítás miatt felfüggesztett börtönbüntetést is kapott. "Ez egy nagyon komoly bűncselekmény volt", mondta Tordai.

 
Csipak-villa
 
Forrás: Tordai Bence/Facebook 
 

Tordai szerint most nem lehet tudni, kié az ingatlan, mert "valami stróman vette a nevére, és többszörös céghálón keresztül jutott valaki kezébe, potom összegért, 225 millió forintért". A viszonylagos olcsóság oka szerinte a beárazása annak, hogy az épületet több százmillióért le kell bontani.

A telekre majd lehet építkezni, de még a telekhatáron belül sem lehet az épület határát feltolni ennyire, és be kell tartani a szabályokat. Bár Tordai szerint azóta rosszabbodott a helyzet, és lehet, hogy egy újabb NER-lovag tervezi ott a házát.

A bontásról azt mondta a politikus, hogy meglehet, újabb elkeseredett jogászkodásba kezdenek a tulajdonosok, de annak a bontó határozatban már nincs halasztó hatálya. És az eredeti állapot visszaállítását így sem lehetséges, mert egy ilyen erdőnek ehhez kell minimum 50 év.