„Köszönjük,
A lényeg

El kell bontani a Csipak-villát

19/05/2021 15:39

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bohus Péter

Természetvédelmi területen is kivágtak fákat Csipak Péter 2011-ben épült villája kedvéért, ami minden szabályra és ízlésre fittyet hányva épült meg a hármashatár-hegyen. Most sok év viaskodás után a kormányhivatal elrendelte, hogy az épületet le kell bontani.

Tíz évnyi hercehurca után a kormányhivatal elrendelte Csipak Péter villájának elbontását. A férfi természetkárosítás miatt első fokon már felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és most a bontási költségeket is feltehetően neki kell majd állnia.

Tordai Bence május 21-én, a Reggeli gyorsban is beszélt a történetről:

2021. május 21. Reggeli gyors - részlet 21.05.21. Tordai Bence
09:17
00:00
 

A bontóhatározatról Tordai Bence számolt be a Facebookon. Ő pedig onnan tudja, hogy március végén megkérdezte az agrárminisztériumtól, hogy mikor bontják el a villa garázsát. Választ akkor nem kapott, de kérdése folyamatot indított el az államgépezetben, és most megszerezte azt a határozatot, amely kimondja: „kötelezem az Építtetőt, hogy a tárgyi ingatlanon a szomszédos 16022/1 hrsz.-ú és 015980/13 hrsz.-ú ingatlanokra is átnyúlóan megvalósított egylakásos lakóépületet, a hozzá kapcsolódóan egy szerkezeti egységként felépített gépjármű tárolót és terepszint alatti építményeket jelen határozatom véglegessé válásától számított 90 napon belül bontsa el”.

 
Csipak-villa 
 

Ez a villa még a kétezres évek első botrányai közé tartozott. Tordai szerint "Rogán Antal régi haverja, a korrupt fideszes ex-polgármester jóvoltából gazdagodó milliárdos, Csipak Péter 1800 nm-es palotát építtetett a budai Fenyőgyöngye közelébe, de a még jobb kilátás kedvéért egyszerűen feljebb tolták a villát. Ehhez több mint 2300 nm(!) területet hasított ki a védett erdőből, egyszerűen lekerítve a köztulajdonban álló zöldterületet, kivágatva az ott álló fák nagy részét".

Csipak Pétert természetkárosításért elsőfokon két év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, de Tordai szerint "a villa bontásáról szóló 2011-es határozat csak nem tudott hatályba lépni".

Viszont Orbán Balázs államtitkár április 19-én végre reagált, és Tordaival közölte, hogy az ügy „jelenleg is folyamatban van az építésügyi hatóság előtt. Reményeink szerint az eljárás rövid időn belül végleg lezárul” - írta az államtitkár.

Másnap, április 20-án az építésügyi nyilvántartásban megjelent, hogy a kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya egy „kötelezést” adott a Csipak-villa fennmaradási ügyében.

Harmadnap: a dátum alapján csak ekkor készült el a határozat. Tordai szerint mindebből egyébként az látszik, hogy "a kapkodás némi időutazáshoz is vezetett – „de legalább tudnak kormányozni”, na, igen - jegyezte meg.

Szemelvények a határozatból Tordaitól:

„Az emeleti részen a női és férfi dolgozó oldalán … alapterületi növelés került ábrázolásra. A tetőszinti alaprajzon lévő szivarszobát fürdőhelyiséggel bővítették, és két tetőterasszal.”

„A lakóépülethez tartozó gépjármű tároló építmény a szomszédos, védett erdőterületre átnyúlik. A portaépület és a gépkocsifelhajtó pedig részben a 16022/1. hrsz. turisztikai erdő besorolású övezetű ingatlanon található.”

„a tárgyi ingatlanon folytatott építés, és ezzel kapcsolatba hozható tevékenységek a 015980/13 hrsz.-ú ingatlant is igénybe vették 2316 m2 kerítéssel lehatárolt területen, elpusztítva ott az erdőt.

... a beépítés által a védett természeti területen és Natura 2000 területen lévő élőhely megsemmisült, a művi létesítmények által a védett természeti terület természetbeni állapota visszafordíthatatlanul megváltozott.”

"Bízom benne, hogy a kormányváltás után ezek a fideszes vircsaftok, a budai zöldet károsító beruházások ügyei rövid időn belül mind hasonlóképpen fognak lezárulni" - zárta beszámolóját Tordai.

FORRÁS: Telex