„Klubrádió
Reggeli gyors

A fa válthatja ki az elfogyóban lévő homokot

5/07/2022 13:29

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A homokhiány hatására az építőipar fenntartható és innovatív megoldások után kutat, így jutottak el a fából épült felhőkarcoló tervéig – mondta Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője a Reggeli gyors című műsorban.

2022. július 05. Reggeli gyors 2022.07.05. Dedák Dalma
07:16
00:00
Svájcban már tervezik a felhőkarcolót, ami fából fog megépülni. A skandináv építész cég, a Schmidt Hammer Lassen Architects mérnökei kifejlesztették azokat a statikai megoldásokat, amik lehetővé teszik, hogy akár egy száz méter magas épületet is felhúzzanak fából. Az új technológia kifejlesztése drága, de szükségszerű, mivel a beton előállításához szükséges sóder kezd hiánycikké válni szerte a világon – mondta Dedák Dalma.

A szakértő szerint a homokhiány a XX. század második fele óta tartó intenzív kitermelés miatt alakulhatott ki. Az építkezéshez használt sódert főleg folyómedrekből és kavicsbányákból lehet kinyerni. Bár Magyarországon is van sivatagi homok a Homokhátságon, a Nyírségben vagy Belső-Somogyban, de ez nem alkalmas beton előállításához, mivel túl finom szemcsésre fújja a szél, ezért szilárdsága és statikai biztonsága nem megfelelő az építkezéshez.

Pilismaróti sóderbánya
 
pilismaróti sóderbánya
 

Bár a sóder lassabban termelődik újra, mint a fa, utóbbi kitermelése is felvet környezetvédelmi aggályokat. A szakértő kifejtette, hogy a kitermelésre szánt fát külön erre a célra telepített erdőből szerzik be, amik könnyen újraültethetőek. A fakitermelésnek akkor jár túlzott környezeti kárral, hogyha túl nagy területen egyszerre ritkítják meg az állományt – zárta Dedák.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/ interjú Dedák Dalmával
2022.07.05. 08:33
Riporter: Dési János