„Klubrádió
Reggeli gyors

"Minden négyzetméteren látszik az elsivatagosodás"

3/08/2022 12:26

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Bejárta az internetet Pápai Gergely egyedi hangvételű természetfilmje, amelyben a Kunság drasztikus mértékű elsivatagosodását mutatja be szuggesztív képeken keresztül. Filmjét azoknak ajánlja, akik a természet pusztulása miatti gyászmunkához keresnek kapaszkodót – mondta a Reggeli gyors című műsorban.

2022. augusztus 03. Reggeli gyors 2022.08.03. Pápai Gergely
06:49
00:00

"Tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás. A film az aszály sújtotta Kunságról" - olvasható A sivatag, ahol élni fogunk című lírai dokumentumfilm leírásában. A csapadékkiesés és a hőség miatt az Alföld több területén is súlyos aszály alakult ki. A rendező Pápai Gergely elmondása alapján olyan tájképekkel lehet találkozni hazánkban, mintha mediterrán területen járna az ember: kiszáradt tavak, szomjazó állatok és leégett erdők. A gazdáknak sok esetben már azelőtt le kell aratniuk a terményt, mielőtt az termőre fordult volna – mondta.

Pápai a lezárások idején kezdte el felfedezni a főváros környékének ritkán látogatott részeit. Meglátogatta a szilas patak forrását, a Csepel-szigetet és az M0 autópálya környéki erdőket. Az itt készített videó felvételekből nőtte ki magát az a sorozat, amelynek tizenkettedik része a múlt szombaton megjelent A sivatag, ahol élni fogunk című alkotás. Az ezt megelőzőt, Az utolsó eső a fakitermelésen címűt az országgyűlési választások után készítette, és az akkori hangulatát akarta megragadni audiovizuális eszközökkel – mondta.

Pápai beszélt a Kunságon élőkkel, akik elkeseredettségükről és szorongásukról számoltak be. A rendező szerint sajnos nem kellett sokáig keresni az elsivatagosodott területeket, mert a kiszáradás minden természettel borított négyzetméteren érzékelhető. Filmjét azoknak ajánlja, akik el szeretnének elmélyülni ebben az apokaliptikus látványban, illetve a gyászmunka elősegítésére is alkalmasnak tartja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/interjú Pápai Gergellyel
2022. augusztus 03., szerda, 07:35
Riporter: Para-Kovács Imre