„Klubrádió
A lényeg

Az aszály ellenére is lesz elég kenyere az országnak

4/07/2022 12:59

| Szerző: Klubrádió

Az agrárminiszter szerint Magyarország nem lesz gabonahiány, de exportra kevesebb fog jutni. Azonban kukoricából és napraforgóból katasztrofális lehet a termés.

Nagy István agrárminiszter a Hír TV-n azt mondta, az ország kenyere biztosított, de az exportra szánt mennyiség kevesebb lesz. A termést leginkább az befolyásolja, hogy a következő 10 napban lesz-e csapadék.

A miniszter szerint rendkívüli a napsugárzás és szárazság, ezért, ha nem érkezik csapadék, kukoricából és napraforgóból, főleg az Alföldön, katasztrofális lehet a termés. A gazdák ugyanakkor számíthatnak segítségre, mert nagyon fejlett a magyar kárenyhítési rendszer, ami az aszály károsultjainak is kompenzációt nyújt. A gazdáknak szeptember 30-ig kell bejelenteniük aszálykáraikat – tette hozzá. (A tárca útmutatóval segíti a kárenyhítő juttatás igénylését.)

Nagy István szerint az étolaj biztosítása is nagy feladat, több ország is korlátozást vezetett be, a napraforgó mindenhol hiánycikk, ami az orosz-ukrán háborúra vezethető vissza. A miniszter szerint minél tovább tart a háború, annál nagyobb hatással lesz a gazdaságra. Mint mondta, az élelmiszerhiány miatt az illegális bevándorlók száma is növekedni fog.