„Klubrádió
A lényeg

Aszály veszélyhelyzeti operatív törzs alakult

28/07/2022 10:48

Aszály veszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány, jelentette be Nagy István agrárminiszter. Európa területének csaknem fele szenved a csapadék hiányától, hazánknak pedig történelmi szárazsággal kell szembenéznie. Július közepére az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén lényegében megsemmisült, és a tartós vízhiány most már a dunántúli régiók termését is fenyegeti - írta közleményében a minisztérium.

Mezőgazdaság - Aszály Hajdú-Bihar megyében
 
Mezőgazdaság - Aszály Hajdú-Bihar megyében
 
Hajdúszovát, 2022. július 18. Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van. MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt
 

 

Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és alig tudtak kaszálni. Az Agrárminisztérium becslése szerint az aszálykárral sújtott, a kárenyhítési rendszerben bejelentett összes terület nagysága elérheti az 1 millió hektárt a szántóföldeknél.

Nagy István szerint a mezőgazdaságot sújtó katasztrofális aszályhelyzet és az energiaárak következményeinek kezelése érdekében hozzák létre az aszály veszélyhelyzeti operatív törzset.