„1%
A lényeg

Aszály: 4 centire a Velencei-tó szintje a valaha mért legalacsonyabbtól

23/07/2022 12:41

| Szerző: Klubrádió

Az aszály miatt több helyen másod- és harmadfokú készültség van érvényben. A legsúlyosabb helyzet a Velencei-tónál van, ahol komoly beavatkozásokra van szükség, jelenleg 4 centiméterre vannak a valaha mért legalacsonyabb vízállási szinttől.

Az ország egyre nagyobb területén válhat súlyosabbá az aszályhelyzet – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1-en szombat reggel. Siklós Gabriella hozzátette: az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) előrejelzései szerint a következő napokban már nemcsak az ország keleti területein, hanem nyugatabbra is fokozódhat a vízhiány – szemlézte a 24.hu.

A vízhiány miatt több helyen másod-, harmadfokú készültség van érvényben. Ezeken a területeken a nap 24 órájában

  • ellenőrzik a vízfolyásokat,
  • a csatornák állapotát,
  • összehangolják az öntözési igényeket,
  • továbbá a szivattyúk telepítése és karbantartása is folyamatosan zajlik.

Az elmúlt időszakban olyan számú öntözési igény érkezett az OVF-hez, mint korábban soha. A jelenlegi vízhiányos helyzet mindenkitől nagy figyelmet igényel: a hatóságoktól, de a felhasználóktól is – hívta fel a figyelmet.

Siklós hangsúlyozta, hogy a nagyobb tavak minőségét és szintjét is folyamatosan ellenőrzik. A vízminőség mindenhol megfelelő. A Balatonon alacsony a vízállás, de mindenkit megnyugtatva kiemelte: például 100 évet tekintve – 1921 és 2021 között – hatvan alkalommal alacsonyabb volt a vízszint a jelenleginél.

A Velencei-tavon viszont komoly beavatkozásokra van szükség, jelenleg 4 centiméterre vannak a valaha mért legalacsonyabb vízállási szinttől.

Itt minden hajnalban levegőztetik a tavat a szakemberek és folyamatosan próbálják az oxigént dúsítani a vízben az élővilág érdekében.

Siklós azt mondta: jelentős mennyiségű csapadék a következő napokban sem várható a vízgyűjtők területén.