„Klubrádió
Reggeli gyors

Az ellátás helyett az ellátókat, a gazdákat kell segíteni

5/07/2022 10:18

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese reméli, hogy az Agrárminisztérium józanul dönt, és nem hívja le a kármentőalap az élelmiszer-ellátó rendszer működtetésére ítélt 20 százalékát, hanem meghagyja az aszály miatt bajba jutott gazdáknak.

2022. július 05. Reggeli gyors - részlet 21.09.21. Máhr András
09:37
00:00

Nincsenek jó jelek az idei gabonatermésekkel kapcsolatban Máhr András szerint. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese a Klubrádiónak rövidden felvázolta az termés várható országos eloszlását. Míg a dunántúli térségben erős közepes termésre számít, a keleti országrészben nagy veszteségeket okoz a rendkívüli aszály. Összességében 30 százalékkal kevesebb kalász- és gabonatermést tudnak majd betakarítani, mint egy évvel korábban.

A 30 százalékos kiesés a hazai ellátás szempontjából nem jelent nagy problémát Máhr szerint. Magyarország hosszú ideje többletet termel gabonából, amelynek csak egy részét szánják lisztnek és kenyérnek, ezek így nem tűnnek el a polcokról. A gazdák inkább megérzik majd a hiányt, a termelési költségek drágulása, valamint a hatósági áras üzemanyagok ára is túl magas ahhoz, hogy közel 50 százalékkal emelkedő árú gabonaterméssel kompenzálni lehessen azt. Ehhez jön a kiesés is.

Az őszi betakarítású növények, a kukorica és napraforgó terménye is veszélyben van a szárazság miatt. Ez az étolajakra jelent veszélyt. Az orosz-ukrán háború miatt Ukrajna (a világ egyik legnagyobb étolajexportőre) érthetően nem tud szállítani.

Hozzátette, ilyen helyzetekben az e célra létrehozott kárenyhítő alapnak különös jelentősége lenne. Az alap úgy működik, hogy a gazdák egy bizonyos összeget befizetnek, amelyet az állam ugyanannyival egészít ki. Elviekben. Azonban a Fidesz úgy döntött, hogy ennek az összegnek a 20 százalékát az agrárkamara kapja meg az élelmiszer-ellátó rendszer működtetésére. Máhr szerint azonban erre az összegre is szükség lenne, hogy legyen miből az ellátást biztosítani. Ezért reméli, hogy a tárca józanul dönt, és nem hívja le ezt az összeget, hanem meghagyja a bajba jutott gazdáknak. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Máhr Andrással
2022.07.05., kedd 7:21
Riporter: Dési János