„Klubrádió
A lényeg

Hatalmas veszteségeket okozott az aszály a kukorica és napraforgó termesztőknek

11/07/2022 08:54

| Szerző: Klubrádió

Az Alföldön hatalmas károkat okoz az aszály, már most látható, hogy az őszi betakarítású növények különösen rosszul viselik az extrém szárazságot. Vannak olyan gazdaságok, ahol megsemmisült a termés.

Eddig 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre súlyos aszály miatt úgy, hogy ezeken a területeken már semmiféle termés nem takarítható be – írja a Portfolio.

A lapnak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Petőházi Tamás elmondta, hogy tragikusan gyenge az idei kalászos termés Magyarországon. Petőházi Tamás szerint az eredmények tekintetében kettészakadt az ország: az idei csapadékeloszlás és ennek nyomán a szántóföldi terméseket tekintve a Dunántúlon közepes és jó a termés, azonban az Alföldön pusztító aszály tombol.

Az árpa aratása lezajlott: itt 4,5 tonna lett hektáronként az országos átlag, amely abból adódik, hogy a Dunántúlon 5, az Alföldön 2-3 tonna közötti átlagokat arattak hektáronként. A búza esetében még zajlik a betakarítás, itt egyelőre 3,5-4 tonna közötti az országos termésátlag.

Korábban Máhr András a Klubrádiónak azt mondta, nincsenek jó jelek az idei gabonatermésekkel kapcsolatban. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese a Klubrádiónak rövidden felvázolta az termés várható országos eloszlását. Míg a dunántúli térségben erős közepes termésre számít, a keleti országrészben nagy veszteségeket okoz a rendkívüli aszály. Összességében 30 százalékkal kevesebb kalász- és gabonatermést tudnak majd betakarítani, mint egy évvel korábban.