„Klubrádió
A lényeg

180 szervezet követel önálló környezetvédelmi minisztériumot

3/05/2022 12:40

Nyílt levélben kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy az új kormányban a természeti erőforrások, a környezet és az éghajlat védelmét önálló minisztérium képviselje. A WWF Magyarország oldalán olvasható nyílt levél szerint az előttünk álló időszakban "olyan veszélyekkel kell szembenéznie az országnak, mint az ukrajnai háború, a gazdasági és energiaválság vagy a biodiverzitás- és klímaválság, és nem zárható ki újabb járványveszély sem".

Emiatt "a felelős politikának a kormányzati stratégiában jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a környezet védelmére többek között azzal, hogy a természeti erőforrásaink védelmének és megőrzésének szempontjait minden gazdasági és társadalmi ágazat döntései során figyelembe veszi" - írják a környezetvédők.

Óriáspanda születésnapja Hollandiában
 
Illusztráció
 
Rhenen, 2022. május 1. Fan Hszing, az Ouwehands Állatkert óriáspandája második születésnapját ünnepli a kifutóján a hollandiai Rhenenben 2022. május 1-jén. MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel
Fotó: Koen Van Weel
 

 

A nyílt levelet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország indította útjára a Föld napján, ehhez 180, a környezet- és klímavédelem iránt elkötelezett civil szervezet csatlakozott, írják.

"Magyarország Alaptörvényével összhangban és a magyar lakosság egyre növekvő környezeti tudatosságára alapozva - a civil szervezetek olyan kormányzás szükségességére hívják fel a figyelmet, ami amellett, hogy ápolja és megóvja a Kárpát-medence környezeti értékeit, biztosítja a természeti erőforrások védelmét és megőrzését a jövő nemzedékek számára". Ennek a szemléletnek szerintük minden ágazati politikára hatással kell lennie, legyen az energiapolitika, mezőgazdasági és vidékpolitika, ipar- és fejlesztéspolitika vagy oktatás- és társadalompolitika.

"Az önálló környezetvédelmi tárca az egyedüli garancia arra, hogy a kormányzati működésben a fenntarthatóság elve teljességgel és gazdasági érdekektől függetlenül érvényesüljön".