„Klubrádió
Utópia

"Az emberek nem bírnák beporozni a virágokat"

20/03/2022 22:13

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A beporzási potenciál a jelenlegi 76 százalékára csökkenhet 2050-re. E probléma megoldásának módszereit járja körül Botta-Dukát Zoltán ökológus-biológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója. Szerinte semmiképpeen sem szabadna eljutni odáig, hogy a növények virágait embereknek ecsettel kelljen beporozni.

2022. március 15. Utópia (2022. március 15., kedd 19:00)
44:56
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Mennyiben tudná befolyásolni a ökológiai szempontból egyre inkább fenntarthatatlan társadalmi folymatokat, ha az e területlért felelős ökoszisztéma-miniszter bőrébe bújhatna? Botta-Dukát Zoltán ökológus-biológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója ezt a kérdést járta körül az Utópiában. Az alapötlet az volt, hogy mennyiben lehet csökkenteni politikai színtéren a fenntarthatatlan állapotokat. Ezért hoztott létre az Ökológiai Kutatóközpont egy szimulációt, amely során egy fiktív, a gazdaság, a környezetvédelem és számos tárca felett álló csúcsminiszter bőrébe bújva

  • a tájhasználat,
  • a természetvédelem,
  • a környezetvédelem
  • és az éghajlatváltozás

szempontjából próbálhatja meg a játékos megjósolni, milyen hatása lehet politikájának az ökoszisztémára 2050-ig. A cél pedig az, hogy a beporzási potenciál csökkenését megelőzzük. Botta-Dukát hozzátette, hogy a 21. század eleji kedvezőtlen tendenciákat feltételezve a beporzási potenciál a jelenlegi 76 százalékára csökkenne. Ez annak tükrében, hogy napjainkban 2022-ben is komoly emelkedik például a mézek ára, komoly problémát jelent. "A boltokban egyre kevesebb hazai méz kapható, és ennek megfelelően egyre drágábbak" – foglalta össze. Ennek oka az is, hogy a 2021-es év nagyon kedvezőtlen volt a háziméhek szempontjából.

méh
 
Méh Fotó: Pixabay
 

Megjegyezte, azt mindenképp elkerülné, hogy ecsettel kelljen beporozni Magyarországon a virágokat, erre egyszerűen nincs kapacitás.

Azt a kérdést is mérlegelni kell, mekkora teret kapjon a gazdaság, amely megfelelő korlátok nélkül a talajminőség romlását idézheti elő. Ahogy azt is, hogy az őshonos erdeinket kivághatjuk-e ültetvények kedvéért, vagy sem?

Hangsúlyozta, a szimuláció mindenki számára elérhető, de a közérthetőség kedvéért elnagyolt pontokat mutat be.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.03.15., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor