„Klubrádió
Utópia

JET: a fúziós reaktorok főpróbája

20/02/2022 11:14

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Fúziós folyamatot mesterséges, irányított rendszerben nehezen lehet fenntartani, de megfelelő módszerekkel lehetséges lesz az energiakinyerés – véli Dunai Dániel, az ELKH munkatársa.

2022. február 15. Utópia (2022. február 15., kedd 19:00)
50:28
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Minden korábbinál több energia szabadult fel az oxfordi Joint European Torus (JET) kísérleti fúziós berendezés közelmúltbeli tesztje során, melyben magyar kutatók is részt vettek – szúrta ki a EUROfusion európai fúziós kutatási konzorcium bejelentését a Qubit.

Dunai Dániel, az ELKH-Energiatudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa az Utópiában beszélt az eredmény várható következményeiről és jelentőségéről. A szakember elsőkén a fúzió fogalmát tette tisztába. Gyakorlatilag a csillagokban lejátszódó folyamatot értjük alatta, "ez adja mindennapi energiánkat itt a Földön". Ezt próbálja a modern tudomány irányított körülmények között lemásolni hatékony elektromos energiakinyerés céljából. A folyamat alapja a könnyű atommagok egyesülése.

A Napban lejátszódó folyamat során hidrogén atomok alakulnak héliummá, ám az ütközés során létrejövő elem tömege kisebb, mint a két ütköző elem együttes tömeg, ami azt jelenti, hogy az anyag egy része energiaként szabadul fel. Egy ilyen folyamat beindításához 150 millió Celsius-fokos hőmérséklet kell. Ezért nagyon nehéz mesterséges, zárt környezetben hasonló körülményeket teremteni és fenntartani.

Ilyen hőmérsékletet nem igazán tud elviselni semmilyen zárt, ember alkotta rendszer hosszú távon, így a kamra túlhevülne, belső fala sérülne, és ez a folyamat fenntartásához szükséges hőmérséklet elvesztésével járna. Dunai megjegyezte, hogy e ponton a természet maga siet a tudomány segítségére. Ilyen magas hőmérsékleten ugyanis az anyag, esetünkben a hidrogén plazma halmazállapotban van, ami azt jelenti, hogy az atomok elektronokra és atommagokra, töltött részecskékre esnek szét, amelyek kölcsönhatásba lépnek a környező elektromágneses térrel (így a tároló edénnyel nincsenek közvetlen kapcsolatban). Megfelelően beállított elektromágneses vonalakkal a részecskék irányított mozgásra kényszeríthetők. Például egy zárt körpályán. Ebből a részecskék a fizika törvényei alapján nem tudnak kilépni.

Ez pedig elég ahhoz Dunai szerint, hogy fúziós reaktorokat létesítsünk. Így sokszempontból JET tesztjét tekinthetjük a fúziós energiakinyerés főpróbájának is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor második felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.02.15., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor