„Klubrádió
Utópia

Szelíd vírusokkal a halálos betegségek ellen

12/02/2022 12:58

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bizonyos "szelíd vírusok" anélkül vannak jelen szervezetünkben, hogy immunválaszt váltanának ki. Jelenlétük és működésük megértése segíthet a súlyos betegségek legyőzésében – állítja Reményi Attila, az Eötvös Lóránd Kutatói Hálózat kutatócsoport-vezetője.

2022. február 08. Utópia (2022. február 08., kedd 19:00)
56:55
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Biomolekuláris Kölcsönhatások Kutatócsoportja vezetésével, magyar, amerikai és olasz kutatócsoportokból álló nemzetközi konzorcium vizsgálta, hogy miként változtatja meg a gazdasejt osztódását szabályozó enzimek működését egy herpeszvírus-fehérje. A kutatók a projekt keretében többek között rámutattak a sejtes jelátviteli folyamatok gyenge pontjaira, és újabb lehetőségeket tártak fel a humán sejtek növekedési zavarainak visszaszorítása terén – áll az ELKH honlapján.

Reményi Attila, az Eötvös Lóránd Kutatói Hálózat (ELKH) kutatócsoport-vezetője elsőként a sejtes jelátvitel fogalmát magyarázta el az Utópiában. A legfontosabb megérteni, hogy a sejtek is kommunikálnak egymással, aminek saját, kémiai nyelve és közvetítőcsatornái vannak. Ez a jelátvitel, teremt komplex összhangot a sejtek között. Azt is megjegyezte, hogy a közvetítőcsatornák bizonyos fehérjék.

A sejtek így rendeződnek egy kétdimenziós alakzatba. Ha egy sejt önállósítja magát, valamilyen inger hatására károsodik, mutálódik, rendellenes működéssel torzított információt közvetít, ez egy sejt esetében nem akkora gond, azonban a sejtek osztódnak, így ha a károsodott – adott esetben a többi sejttel kommunikálni képtelen – sejt osztódni kezd. Burjánzásuk, okozza legkülönfélébb betegségeket, így a bőrrákot is.

 
immunterápia
 
A magyar származású Kaposi Mór orvos a 19. században elsőként írta le a később róla elnevezett Kaposi-szarkómát, azaz a láb- és karbőrön megjelenő, éreredetű daganatos jelenséget.

A Kaposi-szarkóma herpeszvírus (KSHV) egyik fehérjéjének (ORF45) hatását az emberi sejtekre. Olyan modern betegségről van szó, amely a kiválóan alkalmazkodott az emberi szervezetekhez. Ez Reményi szerint azt jelenti, hogy az egészséges szervezetre nincs különösebb hatása, egy más betegség legyengült immunrendszer esetében azonban máig jelentkezhet tünetként. A kísérlet során azt figyelték meg, hogy a herpeszvírus fehérjéje képes elnyomni az immunválaszt anélkül, hogy komoly károkat okozna a szervezetben.

Ezeket szükségtelen gyógyítani, a jelátviteli folyamatok és a "szelíd vírusok" által alkalmazott biokémiai trükkök megismerése a humán sejtek növekedési zavarainak – például fokozott sejtosztódás, rák vagy fokozott sejthalál, gyulladás – visszaszorítására kínál újabb és újabb lehetőségeket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.02.12., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor