„Klubrádió
Utópia

Porszemektől bolygókig

13/02/2022 14:49

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Egy csillag születése is érdekes folyamat, de bolygóinak kialakulása is nagyon érdekes folyamat. Regály Zsolt a bolygók kialakulásának feltételeiről beszélt az Utópiában.

2022. február 08. Utópia (2022. február 08., kedd 19:00)
56:55
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Megfigyelések alapján egy nemzetközi tudósokból álló csoport új planetáris hipotézissel álltak elő a bolygók keletkezésével kapcsolatban. Regály Zsolt, az ELKH Csillagászati ​​és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati ​​Intézet tudományos főmunkatársa vezetésével olyan fizikai folyamatokat figyeltek meg, amely bolygóbölcsők sokaságát hozhatják létre.

Régóta elfogadott elképzelés, hogy a csillagok nagy gázfelhők között keletkeznek. A folyamat során elég csak egyetlen, lehetőség szerint a felhő közepén létrejövő tömegvonzás, később gravitációs tengely, ahol nagy mennyiségű anyag gyűlik össze, a lendület megmarad, és a gázfelhő többi része egy korongba rendeződik. Ez a protoplanetáris korong, amelyen a bolygók keletkeznek. Ezt követően a csillagban a sűrűség, a hőmérséklet, és a tömeg akkorára nő, hogy megindul a fúziós folyamat és a csillag megkezdi működését.

 
Egy alakuló csillag és körülötte a protoplanetáris korong kezdeménye
Fotó: Youtube
 

Regály a Klubrádiónak elmondta, nehéz meghatározni, hogy a mikrométeres porszemekből hogyan alakul ki később bolygóméretű objektum. Az erre vonatkozó kvantitatív (mennyiségi alapú) megfigyeléseket is mindössze 50 éve végeznek.

Most azonban a protoplanetáris korongokon kialakuló kisebb örvényeket figyeltek meg. Feltételezésük szerint ezek lehetnek azok a kisebb gravitációs tengelyek, amelyek az alakuló naprendszer bolygóinak későbbi helyeit jelölik. A kozmikus por ezeken a területeken nagy mennyiségben gyűlik össze. Hozzátettte, ezek az örvények éppúgy mozgásban vannak, mint a már kialakult bolygók, ez védi meg őket attól, hogy a központi csillagba zuhanjanak. Nem minden örvény tud ellenállni a központi csillag vonzásának. Így nehéz megjósolni, melyik örvény halad pályáján elég gyorsan ahhoz, hogy ellenálljon, sőt állandó távolságot tartson a csillagtól. A megfigyelések célja azt feltérképezni, milyen eséllyel alakulnak ki bolygók egy csillag körül.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor második felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.02.13., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor