„Klubrádió
Utópia

Napunkban lehet a megoldás az energiaproblémánkra

24/05/2021 12:38

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült közvetlen megfigyelésekkel egyedülálló torziós mágneses plazmahullámokat felfedeznie a Nap felszínén. Erdélyi Róbert, a projekt egyik vezetője a Klubrádióban beszélt arról, hogy milyen lehetőségeket rejt az eredmény.

2021. május 18. Utópia (2021. május 18., kedd 19:00)
47:28
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Elsőként sikerült közvetlen megfigyelésekkel torziós mágneses plazmahullámokat felfedezni egy magyar-olasz vezetésű nemzetközi kutatócsoportnak a Nap felszínén. Ezzel pedig egy, a modernkori asztrofizika értelmében ősi feltételezés vált bizonyítottá.

Hannes Alfvén svéd plazmafizikus 1947-ben elméleti alapon előre jelezte a torziós mágneses plazmahullámok jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy a Nap magasabb légkörében ezek hullámok gerjesztenek nagy energiát. Egyszerűbben: míg a Nap belsejében ahol a gravitáció központosul a hőmérséklet nagy, felszínén aránylag alacsonyabb hőmérséklet uralkodik, és a termodinamika törvényei alapján azt várnánk, hogy minél inkább távolodunk csillagunktól a hőmérséklet ennek megfelelően csökken. Azonban a mérések azt mutatják, hogy csillagunk fotoszférájában, a légkör a felszíntől számított 400 kilométeres magasságáig húzódó szakaszában 2 millió Celsius-fokos hőmérséklet is mérhető.

Fotó: Pixabay
 

Erdélyi Róbert, az ELTE kutatóprofesszora, a Sheffieldi Egyetem Napfizika és Űrplazma Kutatóközpont (Solar Physics and Space Plasma Research Centre) vezetője az Utópia műsorában beszélt Marco Stangalinival, az Olasz Űrügynökség (ASI) munkatársával közösen végzett kutatásának eredményeiről, melynek során igazolták az Alfvén-hullámok létezését. A kutatásban részt vettek további 7 kutatóintézet és egyetem tudósai, akik ezáltal számos különböző és egymást kiegészítő terület szaktudását egyesítették.

Erdélyi szerint ezek a hullámok egy olyan spektrumát képezik anyagnak és energiának, az ismert elemek egyes sajátosságait ötvözik, noha halmazállapota nem szilárd, nem folyadék és nem légnemű. A szakember elmondta, hogy az univerzum anyagainak 99 százaléka ebben a negyedik halmazállapotban van állapotban van.

A vizsgálat célja megismerni olyan erőforrást, amely biztonságosan, környezetszennyezés nélkül biztos energiát. A fúziós folyamatok, mint amilyen a Napban is végbe megy, ilyen. Jelenleg azonban ilyen folyamat mesterségesen nem, vagy nagyon komplikált módon állítható elő kontroll alatt. Pedig ígéretesnek tűnik a perspektíva, amit a felfedezés előrevetít. Ha sikerülne megzabolázni a fúziós folyamatot, Erdélyi becslése szerint 100 gramm vízből és a Földön nagy mennyiségben elérhető lítiumból ilyen fúziós folyamat révén egy háztartás több generációra energiaigényét kielégíthetnénk.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utópia/interjú Erdélyi Róberttel
2021.05.18., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor