„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem kívánt randevú – Mit tehetünk, hogy ne kerüljünk az Apophis útjába?

30/11/2020 17:02

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Föld közelében jelenleg 20 ezer olyan kisbolygót tartanak számon, amelyek potenciális veszélyt jelentenek ránk. Ezek bármelyike keresztezheti bolygónk útját, ha nem is túl nagy eséllyel, a csillagászok elsősorban ezen égitestek pályaívét, távolságát és Földhöz viszonyított sebességét vizsgálják, hogy megállapíthassák, mekkora veszélyt jelentenek. A mérési eredmények alapján pedig több megoldást is szóba jöhet egy esetleges katasztrófa elkerülésére. Kereszturi Ákos, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa nyilatkozott a Klubrádiónak.

2020. november 26. Reggeli gyors - részlet 20.11.26. Kereszturi Ákos
06:15
00:00

A legújabb megfigyelési eredmények alapján nem kizárható, 2068-ban egy jelentősebb aszteroida keresztezi a Föld útját. Bár annak esélye, hogy az Apophis nevű égitest ütközzön a Földdel mindössze egy a százezerhez,  így is fontos a vizsgálata. Kereszturi Ákos, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos munkatársa szerint a számításokra kell helyezni a hangsúlyt, amikor a lakosság félelmeit kell eloszlatni. 

Az Apophis nevű földközeli aszteroidát 2004-ben fedezte fel Roy A. Tucker, David J. Tholen, és Fabrizio Bernardi, az arizonai Kitt Peak Nemzeti Obszervatórium munkatársai. Nevét az egyiptomi mitológiában a pusztítást, a sötétséget és a káoszt megtestesítő, égben lakó teremtmény után kapta. A megközelítőleg 370 méter átmérőjű, 27 millió tonna tömegű aszteroida időről időre keresztezi a Föld pályáját. Ha egy ilyen méretű kisbolygó a Csendes-óceánba csapódna, olyan szökőár indulna el, ami soha nem látott pusztítást okozna az óceán partján elterülő országokban.

Az ember hajlamos halogatni

Kereszturi szerint legközelebb a 2029-es évre, majd 2036-ra és 2068-ra is azzal számolnak, hogy az Apophis különösen közel kerül a Földhöz, jövőbeni pályájának, illetve annak megállapításához, hogy mekkora eséllyel találhatja el bolygónkat, kulcsfontosságúak a mért távolsági és pályaív adatok.

 
 Illusztráció / Forrás: encyclopedia.smartencyclopedia.eu 
 

Arra a kérdésre, hogy tudunk-e bármit tenni abban az esetben, ha egy aszteroida becsapódása elkerülhetetlen, elmondta, hogy bár ma még nincsenek eszközeink egy ilyen csapás elhárításához, azonban elkezdődött a Földre veszélyt jelentő kisbolygók feltérképezése. Jelenleg 20 ezer olyan kisbolygót tartunk nyilván, ami viszonylag közel mozog a Földhöz és 150 méternél nagyobb az átmérője (jelenleg ezeket tartjuk a Földre veszélyt jelentő objektumoknak).

Megjegyezte, az ilyen problémákat idejekorán érdemes felmérni. Az ember hajlamos ugyanis halogatni, és nem figyelni az olyan veszélyre, amelyek adott esetben csak több generációval később jelentkeznek.

Csak kreatívnak kell lenni

Jelenleg két módon igyekeznek felkészülni a kisbolygók becsapódásának elkerülésére. Egyfelől a folyamatos megfigyelésükkel, mozgási adatik kiértékelésével, másfelől különböző elhárítási módszerek kidolgozásával. Hangsúlyozta: nagyon fontos tényező az idő. Időben kell felfedezni a veszélyessé vált objektumot, pontosan megbecsülni, hogyan ütközhet bolygónkkal. Nem mindegy, hogy egy hónappal, vagy tíz évvel korábban kezdünk el felkészülni az ütközés elkerülésére. És ha valósnak bizonyul a fenyegetettség, akkor jó pár keringési ciklussal előbb meg kell megközelíteni majd egy kicsit oldalra lökni az aszteroidát. Ezzel szemben a filmekben látott, többnyire robbantásos védekezést csak elviekben tartja lehetségesnek Kereszturi, mert a szétrobbantott égitest darabjai is a Föld gravitációs terében maradhatnának, és így szintén ütközhetnének bolygónkkal. Az ilyen drasztikus módszer alkalmazását ráadásul a Föld körül keringő eszközök, mint a Starlink műholdrendszere is nagyon megnehezítené. 


Kisebb aszteroidák esetén napvitorlával, egy nagy kiterjedésű tükröződő felülettel úgynevezett fénynyomás kihasználásával változtatható meg a meteor sebessége ás pályája a szakember szerint. Rögzítését nagyjából egy, a vadászgépek lassítását segítő fékező ernyőhöz hasonlóan oldják meg. A technológia már bizonyított, 2010-ben az Ikaros űrszondát napvitorlával felszerelve bocsátották fel.

A szakember azzal nyugtatta meg a hallgatókat, hogy a nem kívánt égi randevúk elkerülésére sok megoldás létezik, csak kreatívnak kell lenni. 

Remek lehetőség a tudomány számára

„Az Apophis 2029-es földközeli elhaladása egyben remek lehetőséget teremt a tudomány számára” – idézi a NASA a honlapján Marina Brozovićot, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) tudósát, aki a földközeli objektumok rádiófrekvenciás vizsgálatával foglalkozik. „Az aszteroidát mind optikai, mind pedig optikai, mind pedig rádióteleszkópokkal is figyeljük majd.” Így páratlanul pontos képet alkothatnak a kisbolygóról, és annak mozgásáról is.

Irányát és pályáját a nagy méretű bolygók – különösen a Jupiter – manipulálja. A NASA szakemberei szerint ezért közelíti meg annyira a Földet 2029-ben, hogy szabad szemmel is látható lesz. További következtetésekbe azonban az űrügynökség nem bocsátkozott. 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Kereszturi Ákossal
2020. november 26., csütörtök 08.45
riporter: Para-Kovács Imre