„Klubrádió
Reggeli gyors

A túléléshez mindannyiunkra szükség van 

14/07/2021 12:50

| Szerző: Klubrádió

Jelenleg a szárazföldi és tengeri térségek 17 százaléka áll természetvédelem alatt. Az ENSZ ezt 30 százalékra emelné. A környezetvédők szerint a tervezet nem elég merész, mert az egyes kormányok a számukra legkényelmesebb megoldásokat fogják választani, nem pedig a legmegfelelőbbeket.

2021. július 14. Reggeli gyors - részlet 21.07.14. Halmos Gergő
09:21
00:00

A tervezet nem csak erről az egyharmadról szól, hanem hogy a teljes életmódunkat, gazdaságunkat és a száz százalék használatának módját kell átalakítanunk. Ez a harminc százalék azt biztosítaná, hogy ezeken a területeken a biodiverzitás helyreállítása is megtörténhessen, és hosszú távon őrizze meg azokat a legfontosabb, legértékesebb területeket, amik később a helyreállításban kulcsszerepet tölthetnek be – mondta el Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója.

Ez a tervezet 2050-re célozza meg, hogy az egész világon az emberiség a természettel való harmonikus együttélés körülményeit megteremtse, és ehhez az elkövetkező tíz évben fogalmaz meg nagyon konkrét intézkedéseket. A kritika elsősorban arról szól, hogy nagyon nehéz mérhető és számon kérhető vállalásokat megfogalmazni egy-egy ilyen egyezményben – mondta Mérő Vera vendége a Reggeli gyorsban. 

 

A megfogalmazott 21 javaslat szakmai elemein túl nagyon fontos, hogy a társadalom is felismerje a problémát és bevonja magát a folyamatba, az egyén megértse, hogy a saját életében milyen szerepet tölt be ez a kérdés. Ehhez elengedhetetlen az egyéni szintű tájékoztatás is, hogy a magánemberek is felismerjék, hogy ez nem egy távoli, megfoghatatlan probléma, hanem mindenki megoldandó ügye is. Az egyén és az ipari szereplők kéz a kézben kell, hogy tegyenek a környezetvédelemért, a túléléshez mindannyiunkra szükség van – véli Halmos Gergő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Halmos Gergővel
2021.07.13., kedd 08:45
Riporter: Mérő Vera