„Klubrádió
A lényeg

MTA: A tűzifarendelet az ország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyezteti

10/08/2022 17:32

| Szerző: Klubrádió

Veszélybe kerül a védett területeken található, ökológiai szempontból értékes őshonos, idős erdőállományok hosszútávú fenntarthatósága a kormány tűzifarendelete miatt – hangsúlyozza a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja szerdai állásfoglalásában.

A múlt héten közzétett kormányrendelettel a gyorsabb fakitermelés érdekében felfüggesztették az eddigi természetvédelmi szabályokat. A kutatóközpont szerint az, hogy a rendelet alapján a védett területeken őshonos fafajú, magas természetességű erdőkben is alkalmazható a tarvágás, hosszú távon a fiatalabb állományok területi növekedéséhez vezet, az idős és vegyeskorú erdők rovására, amelyek leginkább biztosítják a biodiverzitás megőrzését és az erdei ökoszisztéma szolgáltatásait.

„A rendelet alapján Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük, ami erdőgazdálkodási szempontból sem kedvező, hiszen ezek az állományok alkalmasak leginkább a minőségi rönkfák előállítására. A klímaváltozás enyhítése és az élővilág védelme szempontjából kulcsfontosságú a meglévő természetes élőhelyek fenntartása” – emelték ki.

A kutatócsoport állásfoglalásában nem kérdőjelezi meg a tűzifa iránt megnövekedett igény létét, vagyis a tűzifakitermelés növelésének szükségességét, ez energetika-politikai kérdés, mint írják. Azonban felhívják a figyelmet arra, hogy ehhez nem az őshonos fafajú védett erdőket kell feláldozni. Ezt elsősorban a nem védett területen található, rövid vágásfordulóval kezelt idegenhonos állományok, például akácosok intenzívebb használatával kellene megoldani. 

Megjegyezték: a rendelet lehetőségei ellenére az erdész szakemberek bölcsességére van bízva, hogy a tűzifa igények kiszolgálása érdekében ne szoruljanak háttérbe az ökológiailag értékes erdőállományok hosszútávú fenntarthatósági szempontjai.