„Klubrádió
A lényeg

A települési önkormányzatok a tűzifarendelet visszavonását követelik

12/08/2022 07:15

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a tűzifarendelet visszavonását kezdeményezi. A szervezet közleménye szerint levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben a helyi önkormányzatok több mint felét tagjai között tudó országos érdekszövetség a tűzifarendeletet „rossz jogalkotói döntésnek” nevezte, mert a rendelet által mostantól lehetővé tett kitermelt fa a nedvességtartalma miatt nem alkalmas a most következő fűtési szezonban tűzifának.

Továbbá a rendelet veszélyezteti a védett hazai erdőket és az állatvilágot; a fák vágáskorára, az erdők felújítására vonatkozó szabályok rendelettel történő felülírása évtizedekkel hátráltathatja Magyarország védekezését a klímaváltozással szemben; és a védett erdőkben a rendelettel szabályozott módon történő fakivágás, tarvágás nem megengedhető - írják.

A szervezet tagjai bíznak abban, hogy a kormány a negatív hatásokat mérlegelve felülvizsgálja korábbi döntését, ezzel is biztosítva a fenntarthatóságot, a környezeti értékek megóvását, valamint a jövő nemzedékének egészséges környezethez való jogát.

Korábban Cser-Palkovics András fideszes székesfehérvári polgármester is felhívta a figyelmet a rendelet káros következményeire, és nem is engedi a város körüli fák, erdők kivágását. Ezzel szemben az erdőkért felelős államtitkár baloldali álhíreknek nevezte, hogy védett erdőket kivágásáról lenne szó, miközben szó szerint elismerte, hogy igen, tényleg lehetővé válik a védett erdők kivágása, de csak szerinte veszélyhelyzetben. Magyarországon két éve veszélyhelyzet van. (Telex)