„Klubrádió
A lényeg

Nem az erdőirtás a megoldás

30/08/2022 10:07

| Szerző: Klubrádió

A Greenpece felmérése alapján a magyar lakosság túlnyomó többsége nem akarja, hogy "tűzifává aprítsák" erdeinket.

"A magyar társadalom elsöprő többsége elutasítja, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet" – derül ki a Greenpeace Magyarország megrendelésére a Policy Solutions és a ZRI Závecz Research által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A 444 összefoglalója szerint a szervezet a kormány augusztus 4-én hozott rendeletét botrányosnak nevezte.

A rendeletet ugyan egy későbbi miniszteri utasítás finomította valamelest, de valójában a kormányrendelet, amely lehetőséget ad erdeink pusztítására és kiárusítására, még mindig érvényben van.

A tarvágást tiltó miniszteri utasítás ugyanis nem vonatkozik a magánerdőkre, illetve a vízügy által kezelt erdőkre sem, és nem írja felül a még mindig érvényben lévő, augusztus elején hozott kormányrendeletet. A szervezet ezért továbbra is„az emberek akaratát semmibe vevő tűzifarendelet visszavonását követeli.

A Greenpeace 500 fős közvélemény-kutatása alapján egyértelmű, hogy a magyarok többsége elutasítja a tűzifarendeletet. Az adatok szerint a válaszadók:

  • kétharmada (63%) nem tartja elfogadhatónak a fakitermelés eddigi korlátozásainak eltörlését az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva;
  • csupán minden ötödik ember (22%) mondta azt, hogy szerinte ezzel az intézkedéssel kezelhetők lesznek a jelenlegi energiaellátási problémák;
  • a megkérdezettek 15%-a nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani az intézkedéssel kapcsolatban.

"A magyar lakosság túlnyomó többsége nem akarja, hogy tűzifává apríthassák értékes erdeinket. Határozottan elutasítják, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet, helyette az erdők védelmét, más megújuló energiaforrások használatát és energiahatékonysági lépéseket akarnak" – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse.

"A magyarok többsége már jóval azelőtt, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, tisztában volt azzal, hogy a legjobb energia a fel nem használt energia" – olvasható a szövegben.