„Klubrádió
A lényeg

Az erdőírtás ellen tüntettek a Széchenyi téren

17/08/2022 19:30

| Szerző: Klubrádió

Békés demonstrációt szervezett a 10 millió Fa Alapítvány Magyar Tudományos Akadémia épülete elé szerdán 6 órára, hogy civil szervezetekkel közösen követeljék: "vonja vissza a kormány az erdeinket pusztító rendeletet, ami továbbra is érvényben van."

A kormány az egekbe szökő energiaárakra és a megnövekedett tűzifaigényre hivatkozva egy augusztus 4-én megjelent rendeletben egy sor természetvédelmi korlátozás kiiktatásával megkönnyítette a fakitermelést. Azóta kedden kijött egy rendelet, amely megtiltotta a fakitermelést a természetvédelmi és a Natura 2000 területeken.

Rodics Katalin a Greenpeace szakértője felszólalásában azt mondta, hogy kommunikációs trükk volt a Nagy István tegnap kiadott utasítása, az ugyanis nem írja felül a kormányrendeletet, csak az volt a célja, hogy ne menjenek el sokan a mai tüntetésre.

A tüntető civilek azt követelték, hogy a kormány vonja vissza az augusztus 4-i rendeletét.

A tüntetésen kezdetben 2-3000, hét óra magasságában 4-500 ezren lehettek.

Az eseményen bíztatták a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak az Erdőőrök csoportjába. A szervezők elmondása alapján ez egy olyan információs hálózat, amely gyorsan értesíti tagjait, ha valahol erdőpusztítást tapasztalnak, így a tagok odasietve fizikai jelenlétükkel akadályozhatják meg a környezetkárosítást.

A hivatalos demonstráció fél 8-kor véget ért. 

A helyszínen készült élő felvételünket itt tekintheti meg: