„Klubrádió
Hetes Stúdió

Konzultáció nemzetiesen – Neuman Gábor jegyzete

15/10/2022 15:20

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

Az egész egy nagy átverés. Lényegében semmi sem múlik rajta, csak annyi, hogy bedőlnek-e a magyarok Orbán legújabb trükkjének, vagy sem.

2022. október 15. Hetes Stúdió-részlet (2022.10.15. Neuman Gábor jegyzete)
03:05
00:00
„Ön egyetért az élelmiszerárak emelkedését okozó szankciókkal?” Elstartolt a legújabb nemzeti konzultáció. Hétfőtől milliónyian ikszelgethetnek, a megadott elvek szerint. Orbán minden egyes kérdés előtt az adott témáról szóló – rendre az Európai Unió felelősségét bizonyító – kis rásegítéssel instruálja az állampolgárokat. Ez egyébként az utolsó kérdés a hétből. Arról, hogy mi végre vannak a szankciók, nem szól a „körlevél”. Olybá tűnhet, hogy Brüsszel ki akar babrálni a magyarokkal. Meg akarja tanítani a magyarokat kesztyűbe dudálni. Egyébként azt mondja Orbán, hogy azért kell neki ez a mostani nemzeti konzultáció, mert akkor bebizonyíthatja Brüsszelnek, hogy itt nálunk senki sem szereti a szankciókat. Sőt.

Kikérjük magunknak, mert a kérdőíven sehol sincs arról szó, hogy mi végre vannak ezek a fránya szankciók. Hogy az oroszok lerohanták volna Ukrajnát, vagy háborús bűnöket követtek volna el, meg, hogy atombombával fenyegetődznének, nem szól a fáma.

„Ön egyetért a turizmus korlátozásával járó szankciókkal?” – szól a hatodik kérdés. Ki értene egyet ezzel Magyarországon, ha nincs mellette az, hogy Mariupolt a földdel tették egyenlővé az „orosz turisták”, vagy, hogy rakétákkal lövik Lemberget, és Kijevet, meg ahol érik az ukránokat, és hogy Krímbe már évekkel ezelőtt bebútoroztak.

Az első kérdés természetesen Brüsszel létjogosultságát firtatja, hogy miért teheti meg Brüsszel, hogy a tagállamoknak parancsolgat. Ön egyetért a brüsszeli olajszankcióval?- kérdi Orbán, de azt elfelejti hozzá tenni, hogy Brüsszel ŐT is jelenti. Vagyis: A szankciók 27 különböző ország képviseletét ellátó kormány egybehangzó akaratnyilvánítása. Közöttük van a magyar kormány is, amelynek nevében hol Orbán Viktor, hol Szijjártó Péter adja hozzájárulását a büntetőintézkedésekhez, eddig szám szerint nyolc alkalommal.

Az EUrologus  szerint a kérdések között három olyan is van, amelyeknek semmiféle alapjuk nincs. Ezek a következők:

  1. Ön egyetért-e a gázszállításokra vonatkozó szankcióval?
  2. Ön egyetért-e a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó szankcióval?
  3. Ön egyetért azzal, hogy a paksi beruházásra is terjedjenek ki a szankciós intézkedések?

Ezeknek azért nincs alapjuk és értelmük, mert ilyen jellegű szankciók nem léteznek, sőt az Európai Bizottság nem is javasolta ezeket.

Az egész egy nagy átverés. Lényegében semmi sem múlik rajta, csak annyi, hogy bedőlnek-e a magyarok Orbán legújabb trükkjének, vagy sem. Egyébként minden megy a maga útján, itt, a tejjel mézzel folyó Duna-Tisza köze táján, és Lölő megint stadiont épít: „Az új, négyezer fő befogadására alkalmas zalaegerszegi sport- és rendezvénycsarnokra kiírt közbeszerzési eljárást nettó 42 milliárd 787 millió forintos ajánlattal vitte el a nyertes ZÁÉV Zrt., Mészáros Lőrinc érdekeltsége. A kabinet 2019-ben döntött a beruházásról, és nem került be azon 284 tétel közé, melyek kivitelezését két évre felfüggesztették.”

Neuman Gábor jegyzete a 2022. október 15-i Hetes Stúdióban hangzott el.