„Klubrádió
A lényeg

Nemzeti konzultációt indít a kormány az Oroszország elleni szankciókról

22/09/2022 14:49

| Szerző: Klubrádió

Nemzeti konzultáció lesz az Oroszországgal szembeni háborús szankciókról – jelentette be csütörtökön Kocsis Máté és Simicskó István a Fidesz-KDNP parlamenti frakciójának kihelyezett frakcióülése után az Infostart beszámolója szerint. Kocsis szerint ezzel próbálnak majd nyomást gyakorolni az Európai Unióra is.

A téma nem az összes szankció lesz, hanem a „károkat okozó energiaszankciókról”, amelyek Kocsis szerint helyzetbe hozzák Oroszországot, aki azzal is indokolta a lépést, hogy eddig senki nem kérdezte meg a témáról az embereket, ezért most a kormány megteszi és ezzel próbálnak majd nyomást gyakorolni az Európai Unióra is. Azzal kapcsolatban, hogy elkészült a nyolcadik uniós szankciós csomag is, Kocsis annyit mondott, hogy még nem lehet tudni mi van benne, de van arra szándék, hogy az Európai Bizottság szankciós politikájával szemben foglaljanak állást.

A hirado.hu szerint Kocsis Máté azt mondta, hogy az uniós szankciók hatására Oroszország sokkal gazdagabb lett, Európa pedig szegényebb. Mint elmondta, Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert, amiből 85 milliárdot az európai uniós polgárok fizettek ki.

Szerinte a "brüsszeli szankciók" kárt okoznak a gazdaságokban és a háztartásokban egyaránt. A megnövekedett energiaárak gazdasági visszaeséshez vezethetnek – mondta Kocsis Máté, majd hozzátette: a kormány azon fog dolgozni a parlament őszi ülésszakában, hogy ne legyenek szankciók.

Kocsis elmondása szerint 2023 elejétől négy-öt újabb intézkedés jöhet, amellyel a családokat kívánják támogatni. Simicskó István arról beszélt, hogy nagy beruházások nem lesznek, de a kormány továbbra is ösztönzi a gyermekvállalást.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy a parlamentben 18 fok lesz a meghatározó, de "nem lehet egzaktan mérni", a fontos pedig az lesz, hogy törekedjenek a takarékoskodásra. A frakcióülésnek helyet adó szállodában is 18 fok volt, a wellness-részleget pedig nem lehetett használni.

Kocsis arról is beszélt, hogy takarékossági okokból ő is felszámolta az egyik akváriumát, Simicskó pedig hozzátette, hogy három éve napelemet szerelt fel a házára, most pedig bővíteni akarja annak a kapacitását. Addig is a hatizzós csilláron kicsavart három izzót.

(forrás: 24.hu, kiemelt kép: Facebook)