„Köszönjük,
A lényeg

Egyhetes munkabeszüntetésbe kezdenek két iskolában

8/11/2022 08:43

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Miután "halvány ígéretektől" eltekintve eredmébnytelenül zárult a szakszervezetek tárgyalása a Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral, a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola titakozó tanárai összesen egyhetes munkabeszüntetést jelentettek be.

"A Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára, illetve a szintén a tankerületünkben lévő Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára bejelentjük, hogy november 14-18. között személyenként változó időtartamú, de összesen egyhetes munkabeszüntetésbe – polgári engedetlenkedés vagy sztrájk – kezdünk" – írta a 24.hu-nak kedd reggel Berta Beáta, a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium pedagógusa. Egyúttal jelezte: ezzel a lépéssel szeretnék kifejezni, hogy nem tartják elegendőnek és megfelelőnek azokat, az oktatásirányítás részéről érkezett reakciókat, amelyeket a hetek óta tartó, országos megmozdulásokra kaptak válaszul.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt a pedagógus-szakszervezetek hétfőn tárgyaltak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de ezt a szakszervezetek lényegében eredménytelennek találták. A két iskola tanárai ennek megfelelően folytatják tiltakozásukat, mert szerintük továbbra sem látszik a kormányzati szándék az oktatás legégetőbb problémáinak rendezésére.

A pedagógusok szerint szükség lenne többek között

  • a tanári autonómia visszaállítására,
  • a „megfélemlítés és félelemben tartás helyett” párbeszédre az oktatás problémáiról,
  • érdekérvényesítő sztrájkjogra
  • és a diákok és a pedagógusok terheinek csökkentésére.

"Úgy gondoljuk, kötelességünk szót emelni a fenti problémák megoldása érdekében, mert nem szeretnénk és nem is tudunk egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a leginkább érintett szereplők (tanárok, diákok, szülők) véleményét nem hallgatják meg. Nem akarunk csendben maradni, és még évekig, évtizedekig úgy tenni, mintha jól működne az oktatás! A csend nem rend!" – fogalmaztak a pedagógusok.