„Klubrádió
Esti gyors

Komjáthy Anna: Nem egy "postással" kívánunk tárgyalni

7/10/2022 20:33

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A pedagógus szakszervezetek nyitottak arra, hogy sztrájkköveteléseikről tárgyaljanak a kormányzattal. Azonban eddig érdemi reakció helyett, olyan tárgyalópartnerrel tudtak leülni, akinek nincs döntéshozói kompetenciája. Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmányának elnöke arról is beszélt az Esti gyors című műsorban, hogy a menesztett kölcseys tanárok esete egyre több pedagógust ösztönöz arra, hogy részt vegyen a polgári engedetlenségben.

2022. október 07. Esti gyors - részlet 2022.10.07. Komjáthy Anna
05:15
00:00

Még nem tudják pontosan, hány pedagógus vett részt a szerdai sztrájkban, mert ennek adatai együtt érkeztek be a polgári engedetlenségben résztvevők számaival. Ugyanakkor már látszik az az arányeltolódás, miszerint az előre jelzett létszámokhoz képest kevesebben sztrájkoltak, viszont többen polgári engedetlenkedtek. Komjáthy valószínűnek tartja, hogy az időközben kirúgott kölcseys tanárok esete radikálisabb lépésre ösztönözte a pedagógusokat.

A riporter, Selmeci János azt a kérdést vetette fel, miszerint tartanak-e még attól a szakszervezetben, hogy a szerdai 40 ezres tüntetés ellenére a tankerület továbbra is küldjön el tanárokat. Komjáthy erre úgy felelt, "ehhez Pintér úr lelkébe kéne látni. Nem tudok rendőrfejjel gondolkodni." Hozzátette, "fantasztikus" jelenetnek lehetett ma tanúja, amikor több száz szülő és gyerek kísérte el Külső-Pesti Tankerületi Központba azokat karinthys tanárokat, akik az engedetlenségük miatti figyelmeztető levélért mentek. Valószínűleg nem erre számított a kormány, amikor elkezdte ezeket a lépéseket megtenni – mondta Komjáthy.

A PDSZ és a PSZ (Pedagógusok Szakszervezete) közös levélben kért sztrájktárgyalást a kormánytól, azonban erre még nem érkezett válasz. Komjáthy szerint nem is fog. Felhívta rá a figyelmet, hogy a szakszervezetek eddig egy éven keresztül csak olyan politikusokkal tárgyaltak, akiknek nincs döntéshozói hatalmuk. Hiába tárgyaltak Maruzsa Zoltán államtitkárral, ő nem tagjai a kormánynak, mindössze üzenetközvetítőként volt jelen. Azt szeretnék elérni, hogy valaki olyan üljön le velük le tárgyalni, aki tud is érdemi reakciót adni a kéréseikre, és nem csak egy "postás".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Komjáthy Annával
2022. október 07., péntek 18:22
Riporter: Selmeci János