„Klubrádió
Esti gyors

Tüntetés: "A Fidesz nem hallgat az aranyos emberekre"

5/10/2022 19:12

| Szerző: Klubrádió/szg

A polgári engedetlenség miatt kirúgott pedagógusok mellett szolidaritást vállalva és és az oktatás elfogadhatatlan helyzete ellen kiállva alkottak élőláncot szerda reggel főként szülők és diákok Budapesten. Bodnár Barna összeállítása a nap reggeli és délelőtti eseményeiről.

2022. október 05. Esti gyors / részlet, Bodnár Barna összeállítása (22.10.05.)
07:23
00:00

Az élőláncos akciót több további demonstráció, valamint a szakszervezetek hivatalos, közös sajtótájékoztatója követte. A több ezer résztvevő közt nem csak tanárok, diákok és szülők tiltakoztak, hanem olyanok is, akik bár nem részei az oktatási rendszernek, fontosnak, össztársadalmi kérdésnek tekintik a pedagógusok helyzetét, a tananyag minőségét és a diákok jövőjét.

A több ezer emberből álló sor a Széll Kálmán tértől egészen a Keleti pályaudvarig tartott, a lánc mellett elhaladó autók, buszok és teherautók folyamatos dudálással biztatták a demonstrálókat. A tiltakozók közt túlnyomórészt gimnáziumi, középiskolai tanulókat lehetett látni, akik tanáraik mellett álltak ki.

 
kép: Klubrádió
 

A diákok elmondták, több nagyon jó tanáruk felmondott az elmúlt időszakban, és látják, hogy a többiek is egyre megtörtebbek. Abban nem biztosak, hogy lesz változás, de kitartanak. Mások is elmondták, hogy nagyon fáradtak a tanáraik. A tanulók mellett tanárok és szülők is voltak az élőláncban. A tanárok közül volt, aki arról beszélt, hogy szolidaritást vállalnak a kirúgott tanárokkal, őket nem fenyegeti az elbocsátás, de a fizetésük siralmas.

Volt olyan nyilatkozó, aki reméli, hogy hamarosan elérik a kritikus tömeget. Szóba került az is, hogy a baloldal nem tud olyan jól tüntetni, mint a jobboldal. Szervezett a megmozdulás, de „mindenki aranyos, és nem nagyon hallgat a Fidesz az aranyos emberekre” – vélekedett egyikük. Egy másik megszólaló azt hangsúlyozta: emögé mindannyian be kell állnunk, mert ez az ország jövője.

Reggel 9-től a Madách téren kilenc belső pesti iskola szervezett demonstrációt, pedagógusaik a sztrájkjog elvétele és a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott tanárok iránti szolidaritás miatt nem veszik fel ma a munkát.

Élőben jelentkeztünk az élőláncról:

„Diktátumok? Kukába! Minősíthetetlenül rossz, ám kötelező tankönyvek? Kukába! Diákok túlterheltsége? Kukába!” – skandálták a résztvevők.

Ezután délben, a Bajza utcai általános iskola előtt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a PDSZ tartott közös sajtótájékoztatót. Ezen elhangzott: kiállnak az elbocsátott pedagógusok mellett, helyezzék vissza őket a munkájukba, ne érhesse retorzió azt, aki kiáll a jogaiért. Azt követelik, hogy kezeljék a közszolgálati dolgozókat emberként, ne megtakarítási egységként, akiken spórolnak a béreknél, a fűtésnél, a szabadságnál.

A reggeli élőláncban 73 iskolára és 6-7000 résztvevőre számítottak, de könnyen lehet, hogy a számuk felülmúlta a várakozásokat.

A délutáni és az esti megmozdulásokról ITT és ITT írtunk.

Esti gyors
2022. október 05., szerda 18:30
Riporter: Bodnár Barna